TENSIÓ AMB L'IRAN

Trump reforça les tropes al Pròxim Orient i planteja intensificar la venda d'armes a l'Aràbia Saudita

El dirigent aprova el desplegament de 1.500 soldats enmig de l'escalada de tensions amb l'Iran

El Congrés alerta del perillós precedent d'esquivar les cambres per vendre armament a Riad

zentauroepp48033265 portaaviones iran190506124548

zentauroepp48033265 portaaviones iran190506124548 / MC3 JERINE LEE US NAVY HANDOUT H

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Amb les tensions en escalada entre els Estats Units i l’Iran, el president Donald Trump ha aprovat reforçar la presència militar al Pròxim Orient. L’Administració ha informat el Congrés de la decisió del president d’enviar uns 1.500 efectius, un desplegament que va acordar després d’una reunió dijous a la Casa Blanca amb el secretari de Defensa en funcions, Patrick Shanahan, i altres líders del Pentàgon.

El mateix Trump, abans de sortir en viatge oficial cap al Japó, ha confirmat el desplegament i ha declarat: "Volem tenir protecció al Pròxim Orient". En la notificació al Congrés, a què ha tingut accés l’agència Associated Press, s’assegura que "les principals responsabilitats i activitats" dels reforços, que es desplegaran en les pròximes setmanes, són "de naturalesa defensiva". I ja abans de la reunió de dijous, Shanahan havia dit que el desplegament respon a un treball de "dissuasió" i de protecció de les forces ja presents a la regió. "Això no tracta de guerra", va assegurar.

Aquest reforç és modest comparat als entre 13.000 i 20.000 efectius que, segons filtracions, havien sol·licitat inicialment els militars al capdavant de les operacions a la regió. No obstant, les fonts oficials també han informat que estan en marxaconverses per incrementar encara més la presència de tropes i recursos, que ja s’han estat reforçant.

Polèmica venda d’armes

Notícies relacionades

Trump, tot i que ara per ara està frenant els impulsos bèl·lics més grans dels màxims falcons de la seva Administració, intensifica la pressió sobre l’Iran en altres fronts, transcendentals per a la seva pròpia agenda però que el col·loquen en camí a un xoc amb el Congrés, que ja ha exigit més informació i proves que ratifiquin les valoracions de l’Administració sobre l’amenaça iraniana. Segons diverses informacions, Trump i el seu equip s’estan plantejant saltar-se les cambres i al·legar una situació d’emergència per aprovar sense el recolzament del Legislatiu la venda d’armament a l’Aràbia Saudita i, possiblement, altres països de la regió, com els Emirats Àrabs Units.

El Congrés, amb vots demòcrates, però també amb recolzament d’alguns republicans, va aprovar al març una legislació per frenar aquestes vendes per l’ús de les armes que la coalició liderada per l’Aràbia Saudita està fent en la guerra del Iemen. Els vots no van ser suficients per superar el veto del president i ara els plans de l’Administració fan saltar les alarmes. "Estableix un precedentincreïblement perillós que futurs presidents puguin vendre armes sense cap control del Congrés", ha advertit el demòcrata Chris Murphy.