CONDEMNATS O AMB PROCESSOS OBERTS

Berlusconi, un dels cinc "impresentables" per a les eleccions europees a Itàlia

La Comissió Antimàfia del Parlament italià, interpel·lada per diferents fiscalies, rebutja les seves candidatures

zentauroepp43215958 topshot   silvio berlusconi  r   leader of the right wing pa190430111248

zentauroepp43215958 topshot silvio berlusconi r leader of the right wing pa190430111248 / TIZIANA FABI

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

Cinc sobre dotze. Són els candidats "impresentables" que, a 48 hores vista de les eleccions europees, la Comissió Antimàfia del Parlament italià ha decidit que no es poden postular com a candidats al Parlament de la Unió Europea, ja que estan condemnats o tenen processos penals en curs. Entre els afectats hi hal’expresident  del Govern italià i líder del partit conservador Forza Italia, Silvio Berlusconi

La comissió parlamentària ha contestat així, dijous a la nit, les diferents fiscalies del país que li havien demanat explicacions sobre les candidatures presentades per alscomicis europeus que se celebren aquest diumenge, 26 de maig. Són candidatures "no conformes al codi d’autoreglamentació", ja que es tracta de subjectes "per a qui s’ha ordenat el procés i amb la vista oral en curs", ha il·lustrat Nicola Morra, president de l’òrgan encarregat de rebutjar les peticions.

Quatre dels aspirants es presenten per Forza Italia i un per Casa Pound, formació d’extrema dreta a la qual Matteo Salvini, líder de la Lliga i vicepresident del GovernLliga , ha fet una picada d’ullet diverses vegades durant els últims mesos. La mateixa formació que fa dues setmanes va organitzar una protesta contra el Papa al llindar de la plaça de San Pere del Vaticà.

Banda armada, corrupció i blanqueig

Les diferents fiscalies havien demanat informes sobre  un total de 12 persones, unes de les quals està complint presó preventiva. La candidata per Casa Pound, Emanuela Florino, està sent processada aquests dies per associació subversiva i pertinença a banda armada. La resta estan condemnats o processats per corrupció o blanqueig de diners.

Després d’una sentència que el va reconèixer com a culpable d’"estafa fiscal" –el 2013–, Berlusconi havia sigut rehabilitat després d’estar-se un any fentserveis a la comunitat. No obstant, ara està sota un procés a Milà i Roma, juntament amb 26 persones més, per haver manipulat suposadament un mitjancer –Mariano Apicella, el cantant de les seves festes– i una de les noies que presten testimoni en el conegut com a 'Ruby Ter'. 

Notícies relacionades

Es tracta de la tercera vista oral dels processos que incumbeixen les "festes elegants" celebrades a les seves mansions i que pren el nom de la jove marroquina, Karima el Mahroug. Berlusconi hauria pagat 400.000 euros pelsilenci  de la noia, menor d’edat quan van succeir els fets, segons una rogatòria realitzada a Suïssa. La defensa de l’exmandatari va demanar que aquest procés fos bloquejat perquè Berlusconi es pogués presentar com a candidat a les eleccions al Parlament europeu. La petició va ser denegada i ha sigut ratificada per la Comissió. 

"(Berlusconi) està imputat per diversos delictes de corrupció judicial", ha explicat el president Morra, que també forma part del Moviment 5 Estrelles (M5S), aliat de la Lliga en l’actual Govern. Els antisistema "són comunistes veritables, de carrer, no com els del Partit Demòcrata (PD), que són comunistes de saló", ha dit Berlusconi poc abans de conèixer-se el veredicte de la Comissió.