COMICIS AL GEGANT ASIÀTIC

El primer ministre indi revalida victòria folgadament, segons les dades parcials

És la segona majoria consecutiva per a un partit des de 1984, segons resultats preliminars

"Junts construirem una Índia forta i inclusiva", diu el líder del BJP, Narendra Modi

zentauroepp48288362 amit shah  c   president of the ruling bharatiya janata part190523134403

zentauroepp48288362 amit shah c president of the ruling bharatiya janata part190523134403 / PRAKASH SINGH

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Els resultats preliminars de les eleccions de l’Índia apunten a una victòria històrica del primer ministre, Narendra Modi, que ha promès unificar el país després de revalidar el càrrec virtualment. El nacionalista hindú, líder del Partit Bharatiya Janata (BJP), està per davant del seu rival, Rahul Gandhi, en 300 dels 542 escons disponibles. El gran triomf del BJP, superant els 272 escons necessaris per aconseguir la majoria a la Cambra baixa del Parlament, permeten a Modi perseguir les seves polítiques favorables als negocis i mantenir una línia dura sobre seguretat nacional. 

Els resultats dels comicis, en els quals van participar més de 600 milions de votants d’un cens de 900 milions de persones, donarien la segona majoria consecutiva per a un sol partit des de 1984. El marge de victòria previst de l’Aliança Democràtica Nacional (NDA), a la qual s’integra el partit de Modi, podria obtenir 348 representants davant els 85 de l’Aliança Progressista Unida, liderada pelPartit del Congrés de Gandhi, segons les dades de la Comissió Electoral. 

"Junts creixerem. Junts prosperarem. Junts construirem una Índia forta i inclusiva", ha dit Modi a Twitter. La victòria del líder nacionalista ha impulsat els mercats financers, ja que els inversors esperen que el seu Govern continuï amb les reformes econòmiques. No obstant, s’enfronta a la pressió de crear ocupació per a les desenes de milions de jovesmilions de joves que ingressaran al mercat laboral en els pròxims anys i per augmentar els ingressos de les granges rurals

Línia dura davant el Pakistan

"Els desafiaments immediats són abordar l’ocupació, el problema delsingressos agrícoles i reactivar el sector bancari", ha declarat Madan Sabnavis, economista en cap de Care Ratings a Bombai. Però complir la seva promesa d’unir el país serà difícil, ja que la campanya del BJP ha sigut sovint divisòria i ha portat que la minoritària comunitat musulmana expressés els seus temors de ser tractats com ciutadans de segona classe. 

La seva promesa de prendre una posició ferma contra el moviment separatista en la majoria musulmana del CaixmirCaixmir ha augmentat les tensions amb el Pakistan, també potència nuclear. Els membres del seu grup demanen al mandatari que prengui una línia més dura en matèria de seguretat nacional, així com que construeixi un temple hindú al controvertit lloc sagrat d’Ayodhya, on una màfia hindú va demolir una mesquita el 1992. "Vull que Modi acabi el terrorisme des del Caixmir i faci que el Pakistan mossegui la pols una vegada i una altra", ha dit Shekhar Chahal, un membre del BJP a la capital, Nova Delhi.  

Per la seva banda, el Pakistan ha manifestat la seva voluntat d’iniciar converses de pau amb l’Índia, però la tensió entre les dues potències nuclears es va incrementar el febrer, quan Islamabad va fer caure dos caces indis.

Comencen les celebracions

A la seu del BJP a Nova Delhi, els afiliats i simpatitzants del partit han col·locat petards i començat a decorar l’edifici amb ornaments florals abans de la festa de la victòria. "És un segell d’aprovació dels votants sobre el lideratge honest i decisiu del primer ministre Modi", ha dit Nalin S. Kohli, un portaveu del BJP.  Modi ha capitalitzat el seu lideratge estrella en una campanya marcada per l’augment de la despesa en publicitat a les xarxes socials i el recolzament de Bollywood. 

Notícies relacionades

D’altra banda, els baixos resultats del Partit del Congrés –lideren 51 circumscripcions– qüestiona el lideratge de Gandhi, un fill de la dinastia Nehru-Gandhi, el pare del qual, àvia i besavi van ser tots primers ministres del país. "El PdC no ha pogut millorar en absolut", ha dit Rahul Verma, membre del centre d’Investigació de Polítiques a Nova Delhi.

Malgrat que Ganghi no ha fet declaracions sobre la victòria del seu rival, Modi, dins del partit ja assumeixen que "han perdut la batalla", segons ha admès Amarinder Singh, membre del PdC. Està previst que els resultats finals es donaran a conèixer aquest dijous a la nit. 

Temes:

Delhi