FRONTERA SUD

Diversos comtats del sud dels EUA es rebel·len contra la reubicació de migrants

El número rècord de migrants i refugiats ha saturat els centres de refugi fronterers a Nou Mèxic

La governadora demòcrata de l'estat busca incrementar els fons federals per recolzar els demandants d'asil

zentauroepp48250626 las cruces  nm   may 20  asylum seekers walk in a line as th190523120753

zentauroepp48250626 las cruces nm may 20 asylum seekers walk in a line as th190523120753 / MARIO TAMA

2
Es llegeix en minuts
Marina Sardiña / Agencias

Dos comtats més de Nou Mèxic s’afegeixen a l’oposició d’acceptar immigrants en una creixent rebel·lió contra les autoritats federals que busquen enviar famílies  procedents d’Amèrica Central a les comunitats rurals del sud dels Estats Units. El número rècord de persones que arriben sol·licitant asil ha saturat els centres de detenció i refugis fronterers, cosa que ha obligat les autoritats d’immigració nord-americanes a transportar els migrants i refugiats a les ciutats properes i fins i tot a volar a Califòrnia

Localitats controlades per demòcrates com Las Cruces, a Nou Mèxic, ha rebut més de 6.000 immigrants des del12 d’abril. La ciutat de Deming –situada a 56 quilòmetres al nord de la frontera– compta amb 14.183 habitants i rep entre 300 500 persones cada dia, segons l’administrador de la ciutat, Aaron Sera. La localitat ha declarat una situació d’emergència “amb l’esperança de pressionar per rebre l’assistència del Govern federal”. 

Recerca de fons

La governadora de Nou Mèxic, la demòcrata Michelle Lujan Grisham, ha rebutjat les afirmacions del president, Donald Trump, que hi ha una crisi de seguretat a la frontera i ha advocat per una resposta humanitària. Les agressives i endurides polítiques de l’Administració Trump no estan dissuadint l’arribada de migrants per la frontera sud dels EUA. Tan sols al febrer, 76.000 persones van creuar irregularment el país a la recerca de millors condicions de vida. Trump va utilitzar el problema de la immigració il·legal com a peça central de la seva campanya del 2016, titllant d’“invasió” l’arribada de refugiats i migrants, i reivindica la construcció d’un mur a la frontera i una política de mà dura.

Grisham es troba ara a Washington buscant fons federals per reemborsar les despeses de les ciutats que brinden recolzament als demandants de refugi. “És el nostre deure com a estat, en absència d’una estratègia i responsabilitat per part del Govern central, donar cabuda i facilitar les necessitats d’aquests sol·licitants d’asil, així com a les comunitats locals on estan sent resituats”, ha escrit Grishman en una carta als legisladors republicans, que han criticat el seu enfocament a la pressió migratòria.

Rebuig de l’asil dels migrants

No obstant, altres comtats de Nou Mèxic diuen que no volen refugiar els migrants i les seves autoritats afirmen que l’enfocament de la governadora pot empitjorar la crisi fronterera. El comtat de Sierra, amb una població d’11.116 residents –i una taxa de pobresa del 21%– i controlat pelsrepublicans, ha aprovat aquest dimarts una resolució en contra de la reubicació de migrants a les seves comunitats. “Hem de cuidar dels nostres veterans, els nostres ancians, els nostres residents, abans de res”, ha sentenciat l’administrador del comtat, Bruce Swingle.

A l’est, el comtat de Lincoln, també sota control republicà, ha aprovat una altra resolució que sosté que no està preparat per destinar dòlars dels contribuents a vivendes per a “immigrants il·legals”, segons l’administrador Tom Stewart. “Mentre continuem ampliant els beneficis dels ciutadans a estrangers indocumentats, els fluxos continuaran”, ha sentenciat Stewart. 

Notícies relacionades

Les mesures segueixen una resolució similar adoptada el2 de maig passat pel comtat veí d’Otero. El president de la Comissió del Comtat, Couy Griffin, va sostenir que refugiar els immigrants envia un missatge equivocat a altres refugiats centreamericans que pensen abandonar les seves llars i que aguditzaran la crisi fronterera. “Si comences a alimentar els coloms en l’estacionament, molt aviat tindràs tots els coloms de la ciutat”, ha comparat Griffin.

La caòtica situació fronterera està afectant tràgicament els mateixos migrants i refugiats, especialment elsmenors. Dimecres, el Departament de Salut i Serveis Humans, que supervisa els nens migrants no acompanyats, ha dit que una nena –de 10 anys– procedentdel Salvador  va morir sota la seva custòdia al setembre, cosa que eleva a sis el nombre de nens que han mortsishan mort durant els últims vuit mesos estant sota la custòdia dels EUA o després que els alliberessin.