PROTESTES

Almenys sis morts en els disturbis després de la reelecció del president d'Indonèsia

La policia deté 60 persones i sospita que els desordres són organitzats per causar el caos

Les autoritats bloquegen parcialment l'accés a les xarxes socials per evitar la difusió de boles

zentauroepp48272240 protesters clash with the police downtown in thamrin jakart190522104214 / ANTARA FOTO

zentauroepp48272240 protesters clash with the police downtown in thamrin  jakart190522104214
zentauroepp48272545 people protest outside the elections supervisory agency  baw190522104203
zentauroepp48272390 topshot   protesters hurl rocks toward police during a clash190522104222

/

2
Es llegeix en minuts
Agencias

Almenys sis persones han mort i unes 200 han resultat ferides en enfrontaments de contraris a la reelecció del president d’Indonèsia, Joko Widodo, amb la policia a Jakarta, segons ha informat aquest dimecres el governador de la província homònima, Anies Baswedan.

Baswedan ha donat aquestes xifres de víctimes en declaracions als mitjans locals després de visitar l’hospital Tarakan al centre de la capital indonèsia, mentre la policia ha explicat que almenys 60 persones han sigut arrestades. Un portaveu de la policia, Muhamad Iqbal, ha assegurat en una roda de premsa que sospiten que la majoria dels manifestants són de fora de Jakarta i alguns d’ells portaven sobres amb diners. "Això no és un incident espontani, això és una cosa dissenyada. Hi ha indicis que els manifestants estan pagats i entossudits a causar el caos", ha afegit.

En paral·lel, el Govern ha anunciat que bloquejarà parcialment les xarxes socials "per evitar les provocacions" i "la difusió de notícies falses".

El candidat presidencial perdedor, l’exgeneral Prabowo Subianto, va acusar aquest dimarts Widodo de frau electoral en els comicis del 17 d’abril i va anunciar que impugnarà el resultat davant del Tribunal Constitucional, mentre els seus seguidors sortien al carrer a protestar per l’escrutini.

Pedres i còctels molotov

Els incidents van començar ahir a la nit al finalitzar de forma pacífica una protesta de seguidors de Prabowo, liderats per grups islamistes, que es van concentrar davant de les seus de l’Agència de Supervisió Electoral a la capital i de la comissió electoral.

Diversos milers de persones seguien aquest matí llançant pedres i còctels molotov contra la policia, que va respondre disparant boles de goma i gas lacrimogen.

La situació es va calmar amb l’arribada d’un contingent de militars que es van situar entre la policia i els manifestants.

El portaveu de la policia de Jakarta, Prabowo Argo Yuwono, va indicar a Efe que han assegurat les zones on tenen lloc els disturbis, al centre de Jakarta, i va evitar donar informació sobre morts i ferits.

A l’espera de noves protestes

Uns 32.000 agents protegeixen les seus de les dues institucions amb filats d’arços i vehicles antiavalots, a l’espera que que hi hagi noves protestes al llarg del dia a la capital del país, de majoria musulmana.

Notícies relacionades

Els disturbis van tenir lloc després que la Comissió Electoral (KPU) confirmés la victòria de Widodo en les eleccions del 17 d’abril, amb el 55,5% dels vots, davant el 44,5% obtingut per Prabowo, que va rebutjar firmar l’acta dels resultats electorals.

L’Agència de Supervisió Electoral va descartar dilluns que hi hagués irregularitats administratives durant el procés electoral que constitueixin frau sistemàtic, estructural o massiu.

Temes:

Indonèsia