Blanqueig de fons

L'exambaixador a Veneçuela i el seu fill, en llibertat amb mesures cautelars

Els quatre detinguts facturaven des del 2008 alts càrrecs del Govern d'Hugo Chávez

fotonoticia 20180808142019 640

fotonoticia 20180808142019 640

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El titular del Jutjat Central d’Instrucció número 1 de l’Audiència Nacional, Santiago Pedraz, ha acordat la posada en llibertat amb mesures cautelars per als quatre detinguts aquest dilluns en una operació relacionada amb el blanqueig de capitals procedents de Veneçuela així com també ha imposat restriccions a l’exambaixador d’Espanya a Caracas, Raúl Morodo, que si bé no va resultar detingut, està sent investigat pel mateix presumpte delicte.

Els quatre detinguts, entre els quals hi ha el fill de Morodo, Alejo, han passat aquest dimecres a disposició judicial i han comparegut immediatament després que l’exambaixador davant de Pedraz sobre els delictes que se’ls imputen en relació amb els serveis d’assessoria pels quals haurien estat facturant des del 2008 alts càrrecs del Govern d’Hugo Chávez.

Segons informen fonts jurídiques, l’exambaixador ha respost a preguntes de la Fiscalia Anticorrupció, el jutge i la seva pròpia defensa, en una declaració que ha durat menys de 30 minuts i en què ha negat tenir relació amb els delictes de corrupció en les transaccions internacionals i blanqueig de capitals que se li imputen. Després d’escoltar-lo, el jutge ha acordat imposar-li l’obligació de comparèixer setmanalment en seu judicial i la prohibició d’abandonar Espanya.

Compareixences setmanals

El mateix destí ha tingut el seu fill, que ha sigut traslladat al’Audiència Nacional  junt amb els altres tres detinguts des de les dependències policials on estava, i que després de prestar declaració ha quedat en llibertat amb el passaport retirat i l’obligació de comparèixer cada setmana davant de les autoritats.

Notícies relacionades

Quant a les dues dones que van ser detingudes igualment en l’operació, el jutge ha acordat la mateixa llibertat amb cautelars, tot i que en el seu cas, les compareixences davant la comissaria o el jutjat més pròxim al seu domicili podran ser cada 15 dies, d’acord a les mateixes fonts.

Les indagacions tenen el seu origen el 2015 i parteixen d’una sèrie de transferències de diners que hauria rebut Alejo Morodo per serveis d’assessoria a alts càrrecs de l’Executiu d’Hugo Chávez a partir del 2008, just després que el seu pare cessés com a representant consular d’Espanya en aquell país, diners que podrien haver-se blanquejat utilitzant una societat panamenya amb compte a Suïssa.