tensió als eua

La guerra de Trump contra el Congrés aviva les crides a un 'impeachment'

Nancy Pelosi acusa el president d'"encobriment" pel seu rebuig sistemàtic de cooperar amb les investigacions

El republicans afirmen que no tornaran a treballar amb els demòcrates fins que cessin totes les indagacions

zentauroepp48280391 pelosi190522205622

zentauroepp48280391 pelosi190522205622 / JONATHAN ERNST

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

La política nord-americana torna a estar empantanegada en la cruenta guerra política que es viu al Congrés arran de les múltiples investigacions obertes pels demòcrates contra Donald Trump. El president ha optat per torpedinar cada una de les indagacions llançades pels seus rivals a la Cambra de Representants, una actitud que soscava els poders constitucionals del Legislatiu per supervisar les accions de l’Executiu. El seu rebuig total de cooperar amb les investigacions ha reactivat les crides demòcrates a iniciar un procésd’‘impeachment’  contra Trump. De moment, el lideratge del partit prefereix esperar, però creix el nombre de demòcrates que aposten per fer-lo seure al banc dels acusats. Nancy Pelosi, la líder a la Cambra baixa, ha acusat el presidentd’“encobriment”. 

L’esbronc s’ha escenificat aquest mateix dimecres a la Casa Blanca, on hi havia previst que Trump es reunís amb el lideratge demòcrata per parlar d’assumptes d’interès comú com el pla per modernitzar les infraestructures del país. El president ha abandonat la reunió tres minuts després que comencés i s’ha adreçat al Rose Garden per denunciar Pelosi per acusar-lo d’encobriment. “Jo soc probablement el president més transparent en la història d’aquest país”, ha dit davant dels periodistes. “Aquests sopars de duro de les investigacions s’han d’acabar”. Però no ha acabat allà la cosa perquè Trump ha afirmat que no tornarà a treballar amb els demòcrates fins que cessin completament les investigacions, una promesa que si es complís paralitzaria la vida legislativa dels Estats Units. 

El president se sent exonerat de tota sospita des que es va publicar la versió redactada de l’informe Mueller. O per ser més exactes, aquesta és la idea que prova de transmetre reiteradament al país. “Ni col·lusió, ni obstrucció ni res de res”, ha repetit aquest dimecres. Però no diu tota la veritat. L’informe de més de 500 pàgines preparat pel fiscal especial Robert Mueller el va exonerar d’haver cooperat amb Rússia per interferir en les eleccions el 2016, però va deixar en l’aire la possibilitat que hagués comès un delicte d’obstrucció per torpedinar la investigació i va passar la pilota al Congrés perquè decidís sobre això. 

Proves obtingudes

La Cambra de Representants ha provat d’obtenir la versió íntegra de l’informe i les proves obtingudes per l’FBI, però Trump ho ha impedit. També ha cridat a declarar al que va ser conseller legal de la Casa Blanca i figura clau en la investigació, Don McGhan, però aquesta mateixa setmana, seguint les ordres del president, McGhan no va comparèixer davant de la comissió on havia de testificar. La llista de maniobres per obstruir la tasca del legislatiu és interminable. D’acord amb els demòcrates, la Casa Blanca s’ha negat a complir79 citacions per entregar documents i informació a la Cambra baixa. “Combatré totes les citacions”, va dir Trump fa uns dies. 

La naturalesa dels requeriments és tan diversa com les investigacions mateixes. Hi ha més d’una vintena diferents d’obertes en aquests moments. Els demòcrates volen accedir a la comptabilitat de les empreses del president, a les seves declaracions d’impostos, a la documentació d’alguns dels seus bancs i prestadors. Però no deixen de xocar contra un mur, per més que la llei estigui sovint de part seva.  

Frustració dels demòcrates

Notícies relacionades

El bloqueig sistemàtic de la tasca del legislatiu ha disparat la frustració dels demòcrates. En el partit creix el recolzament a un ‘impeachment”, el mateix procés que es va llançar al seu dia contra Nixon i Clinton. Almenys, aritmèticament, els comptes els surten per posar-lo en marxa. “Els fets esgrimits a l’informe Mueller, units amb els intents de l’Administració d’obstruir al Congrés, no ens deixen cap altra opció que l’‘impeachment’”, ha dit la diputada Diane DeGette. En altres termes, s’ha expressat el seu correligionari Steny Hoyer: “Ens enfrontem al que podria ser el major i més ampli encobriment en la història del país”. 

Les veus ‘proimpeachment’ segueixen sent minoritàries perquè la majoria del partit tem que l’electorat els castigui per centrar-se més en Trump que a exposar un programa polític que respongui a les preocupacions més immediates del ciutadà, com la sanitat o l’educació.