CAOS A LÍBIA

Un sabotatge en el subministrament d'aigua a Trípoli, a punt de causar una crisi humanitària

El Govern acusa les milícies afins al mariscal Khalifa Hafter de l'obstrucció del servei a la capital líbia

La companyia que gestiona les canonades restableix el proveïment després de més de 48 hores de tall

zentauroepp47654797 forces loyal to libya s un backed unity government arrive in190406212820

zentauroepp47654797 forces loyal to libya s un backed unity government arrive in190406212820 / MAHMUD TURKIA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El subministrament d’aigua  per als 2,5 milions de residents de Trípoli, la capital de Líbia, ha sigut restablert després de més de 48 hores de tall. Dissabte passat, un grup armat, pel que sembla vinculat amb les forces sota el comandament del mariscal Khalifa Hafter –home fort de Líbia–, van tallar una de les principals canonades de proveïmentd’aigua  a Trípoli, segons fonts oficials.

L’escassetat d’aigua podia haver causat una crisi humanitària i empitjorar la situació dels habitants del’assetjada capital, que encara estan recuperant-se de setmanes de lluita entre milicians vinculats al Govern de Trípoli (GNA) –reconegut per l’ONU– i les forces rivals –l’Exèrcit Nacional d’Alliberament– fidels al mariscal Hafter

El Govern del primer ministre, Fayez al-Sarraj , internacionalment reconegut, va acusar les forces lleials del mariscal Haftar del tall de diverses canonades de l’anomenat 'Riu fet per l’home', un faraònic projecte hidràulic –situat a 400 quilòmetres del sud de Trípoli– iniciat en temps de la dictadura de Moammar al-Gaddafi, que va ser deposat el 2011.

"La crisi de la interrupció dels subministramentsd’aigua  ha acabat i els fluxos han començat", ha dit en un comunicat la companyia del projecte, una xarxa de canonades que subministra aigua subterrània des delSàhara. Dies abans, l’empresa havia anunciat la interrupció del bombatge d’aigua dels pous a causa que un grupd’homes armats va assaltar les instal·lacions i va obligar els treballadors a tancar les vàlvules. 

"Crim de guerra"

"El tancament afecta lagran part de la ciutat de Trípoli i diverses localitats de l’extraradi", van afegir des de la companyia. Els subministraments per als residents de la ciutat no es van aturar immediatament ja que el sistema d’aigua té una capacitat de proveïment de dos dies. 

L’ONU va declarar quel’obstrucció  del subministrament d’aigua a la població líbia podia considerar-se com un "crim de guerra". Per la seva part, les forces lleials a Haftar van negar que fossin responsables de tallar el subministrament d’aigua. 

El sud de Trípoli és escenari de combats diaris des que el passat 4 d’abril tropes liderades pel mariscal Hafter, tutor del’Executiu  establert a la ciutat oriental de Tubruq, aixequés un setge per expulsar el Govern d’Al-Sarraj, avalat per l’ONU des del2016  a la capital.

Milers d’afectats

La batalla pel control de Trípoli ha causat més de 510 morts, més de 3.000 ferits i han obligat més de 75.000 persones a convertir-se en desplaçats interns, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).  També ha forçat el tancament de les escoles i desenes de famílies estan dividides en diferents costats de la línia del front.

Els combats han afectat igualment elsmilers  de migrants que estan confinats, en precàries condicions, en els irregulars centres de detenció a la capital, que s’intenta traslladar a llocs més segurs al nord de la ciutat.

Notícies relacionades

Líbia està immersa en el caos i la guerra civil, hi ha dos governs enfrontats en l’actualitat: un fruit del pla de pau fallit proposat perl’ONU  el 2015 i que amb prou feines controla la capital i algunes poblacions de l’oest. I un altre, liderat pelmariscal Hafter, que tutela el Parlament de Tubruq, domina tots els recursos petroliers i controla pràcticament el 70% restant del territori. 

Del conflicte polític i la crisi humanitària que viu el país se’n beneficien grups gihadistes –incloent l’Estat Islàmic– i xarxes mafioses dedicades al contraban d’armes,combustibleipersones, que s’ha convertit en el vertader motor de l'economia del país.

Temes:

Líbia