NOVES LLEIS

May dona l'opció de convocar un segon referèndum sobre el 'brexit'

zentauroepp48227861 britain s prime minister theresa may arrives at church near 190519180314

zentauroepp48227861 britain s prime minister theresa may arrives at church near 190519180314 / HENRY NICHOLLS

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

La primera ministra britànica, la conservadora Theresa May, ha avançat aquest dilluns que la tramitació del projecte de llei del ‘brexit’ al Parlament permetrà als diputats votar sobre la convocatòria d’un segon referèndum sobre la sortida de la Unió Europea (UE).

La cap de Govern va detallar en un discurs un paquet de mesures amb el qual espera guanyar-se el recolzament d’alguns diputats de l’oposició perquè la Cambra dels Comuns ratifiqui l’acord del ‘brexit’, que ja ha sigut rebutjat en tres ocasions.

El "nou acord" que va presentar May inclou una unió duanera "temporal" amb la UE, fins a les pròximes eleccions generals al Regne Unit, així com garanties per mantenir els drets laborals i els estàndards mediambientals.

La cap de Govern va advertir que la llei del ‘brexit’, que arribarà al Parlament durant la primera setmana de juny representa l’"última oportunitat" perquè el Regne Unit "compleixi el resultat" de la consulta de juny de 2016, en la qual es va imposar l’opció d’abandonar la UE.

Traves al seu partit

El sector més euroescèptic dels conservadors i els seus socis del nord-irlandès Partit Democràtic Unionista (DUP) s’oposen als termes del divorci pactats amb Brussel·les, pel que han tombat el text les tres vegades que s’ha presentat fins ara davant dels parlamentaris. "Inicialment, volíem aprovar l’acord amb el suport dels conservadors i el DUP. En el nostre sistema parlamentari, així és com es fan normalment les coses", va indicar May.

Les traves per aconseguir el recolzament del seu propi partit l’han portat a prendre "la difícil decisió d’intentar arribar a un acord amb la resta de forces", va recalcar.

Tot i que els contactes amb el Partit Laborista no han portat a un pacte específic, sí que han facilitat un acostament d’actituds en diversos àmbits, va assegurar la líder ‘tory’.

Unió duanera

El punt de més tensió era la creació d’una unió duanera amb la Unió Europea després del ‘brexit’, el model de futura relació comercial que defensen els laboristes.

May es va tornar a mostrar contrària a aquesta proposta, al considerar que impediria al Regne Unit forjar la seva pròpia política comercial, però accepta sotmetre a votació la possibilitat d’establir una unió duanera per a l’intercanvi de béns temporal, fins als pròxims comicis, previstos per al 2022.

Notícies relacionades

Una facció dels laboristes també reclama un segon referèndum perquè els britànics es puguin pronunciar sobre els termes de sortida de la UE en cas que el Parlament els ratifiqui.

La primera ministra també es va manifestar contrària a aquest plebiscit, però va anunciar que el text de la llei del ‘brexit’ obligarà que la Cambra dels Comuns es pronunciï sobre si vol convocar un nou plebiscit. 

Temes:

Brexit