CRISI POLÍTICA

Maduro proposa eleccions legislatives anticipades com a solució "pacífica"

"Ens enfrontarem electoralment", desafia el dirigent l'oposició un any després del seu discutit triomf en els comicis presidencials

Guaidó rebutja l'envit i reitera que el seu programa polític busca forçar la sortida del president veneçolà

AME4365  CARACAS  VENEZUELA   20 05 2019 - El presidente de Venezuela  Nicolas Maduro  c   participa en un acto de gobierno este lunes  en Caracas  Venezuela   para celebrar el primer aniversario de las elecciones de Venezuela  de las que el presidente Nicolas Maduro se proclamo ganador  y que no han sido reconocidas por la comunidad internacional debido a supuestas irregularidades  EFE  Rayner Pena

AME4365 CARACAS VENEZUELA 20 05 2019 - El presidente de Venezuela Nicolas Maduro c participa en un acto de gobierno este lunes en Caracas Venezuela para celebrar el primer aniversario de las elecciones de Venezuela de las que el presidente Nicolas Maduro se proclamo ganador y que no han sido reconocidas por la comunidad internacional debido a supuestas irregularidades EFE Rayner Pena / Rayner Pena (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

"Jo vull eleccions ja", va dir aquest dilluns (matinada a Espanya) Nicolás Maduro, però ningú es va sorprendre a Veneçuela.  El "president obrer" no va fer més que reiterar una oferta que ja va ser rebutjada per l’oposició: avançar els comicis legislatius previstos per al 2020. Aquesta és la seva aportació a una solució "pacífica" del conflicte polític que, enmig de l’escepticisme, busca per canals informals a Noruega trobar un curs pacífic.

"Tinc una proposta avui 20 de maig a les oposicions: ens enfrontarem electoralment [...], anem a eleccions avançades de l’Assemblea Nacional (AN, Parlament) per veure qui té els vots, per veure qui guanya", va dir al complir-se un any de la seva victòria en la contesa presidencial de la qual no van participar part dels seus adversaris i el principal competidor, Henry Falcón, va denunciar irregularitats. Segons Maduro, l’AN és l’"única institució que no s’ha legitimat en els últims cinc anys". El Tribunal Suprem va declarar al Legislatiu en desacatament, per això els seus actes són considerats nuls i el 2017 Maduro va afavorir la conformació d’una Assemblea Nacional Constituent (ANC), integrada només per oficialistes, que funciona com una mena de contrapoder del Parlament.

Solució pacífica

"Assumim el repte, hi anem per buscar una solució pacífica, democràtica i electoral", va dir davant els simpatitzants que una altra vegada van envoltar el Palau de Miraflores. No és la primera vegada que Maduro proposa renovar l’AN, el funcionament de la qual s’ha vist afectat en l’últim trienni per diverses sentències contra els diputats, almenys 30 dels quals estan acusats o processats per diverses causes.

El líder del Congrés, Juan Guaidó, a qui els Estats Units i 54 governs més reconeixen com a "president encarregat", va rebutjar l’envit de Maduro a través de les xarxes socials. "El #20M de 2018 vam demostrar que en farses no hi participem. El món està clar: #UsurpacióÉsDestrucció i rebutgem el robatori de la sobirania popular. Una nova farsa només agreujaria la nostra crisi. Només cessant la usurpació i amb àrbitre transparent hi haurà elecció lliure". Per al legislador, fa un any l’oposició va dur a terme un "gran acte de rebel·lia" al promoure l’abstenció electoral. "Reiterem que amb mobilització pacífica, pressió internacional i el suport creixent de la nostra FAN, aconseguirem el cessament de la usurpació, el Govern de transició i les eleccions lliures", va assenyalar el mateix dia que el seu representant a Washington, Carlos Vecchio, es va reunir amb Elliot Abrams, el 'falcó' designat per Donald Trump per abordar la qüestió veneçolana.

Esquerdes en el madurisme

Notícies relacionades

En aquest context, Maduro va rebre un missatge pertorbador provinent de Roma. Isaías Rodríguez el va informar que dimitia com a ambaixador a Itàlia. Rodríguez no és un personatge menor en el chavisme històric. Abans de ser diplomàtic va ser un dels constituents que el 1999 va redactar la constitució "bolivariana" que ara és invocada per Guaidó per forçar els canvis polítics. Rodríguez ha sigut al seu torn vicepresident i fiscal general de la República. Amb aquests oripells li va dir a Maduro que "la seva causa" és "la meva" i que té una "fe absoluta" en el chavisme malgratl’"oceà de contradiccions que envolta el seu Govern". Per Rodríguez, part de l’entorn de Maduro l’està portant pel camí equivocat. "Molts dels seus deixebles tenen molt poc d’apòstols, i és quan tots ens preguntem si és l’Església o Déu que està fallant".

Més enllà de les expressions de lleialtat, la carta de Rodríguez guarda punts de contacte amb la que va escriure enmig del fallit alçament militar del 30 d’abril l’excap del servei d’intel·ligència (Sebin), Manuel Cristopher Figuera. L’exgeneral no va ser aliè a l’alliberament de l’opositor Leopoldo López, actualment en la residència de l’ambaixador espanyol. Degradat per Maduro, l’exgeneral es troba pròfug i va tornar hores enrere a prendre la paraula des de la clandestinitat per denunciar la mort de la seva exmà dreta, el major Jesús Alberto García Hernández, trobat sense vida en un hotel de l’estat de Miranda. Segons l’excap del Sebin, García Hernández va ser víctima d’un "assassinat selectiu i per encàrrec". Ell havia guardat "informació sensible dels casos de corrupció més espantosos i aberrants que es van investigar" durant la seva gestió. Per al Govern, Figuera havia sigut captat per la CIA.