Qüestions de seguretat

Els EUA aixequen durant 90 dies el veto a Huawei

Les autoritats de comerç nord-americà asseguren que aquest termini és perquè les empreses del seu país puguin tenir una transició digital adequada

55e5e006-8195-41f4-b432-178c6c85bb06-hd-web / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Departament de Comerç dels Estats Units va expedir una llicència de 90 dies que aixeca durant aquest període el veto a Huawei i a les seves empreses filials per preparar una transició sense presència del gegant tecnològic xinès.

El secretari nord-americà de Comerç, Wilbur Ross, va dir en un comunicat que la llicència expedida pel seu departament "atorga als operadors temps per prendre mesures". També "espai al departament per determinar les mesures a llarg termini apropiades per als nord-americans i els proveïdors de telecomunicacions estrangers, que actualment depenen de l’equip Huawei per a serveis fonamentals".

Activitats necessàries

L’alt funcionari va detallar que "a curt termini" la llicència permetrà que les operacions segueixin per als usuaris de telèfons mòbils Huawei i per a les xarxes rurals de banda ampla.

El Departament de Comerç va explicar que la llicència permet que certes activitats necessàries continuïn per recolzar els serveis mòbils i xarxes existents, "inclosa la investigació de ciberseguretat crítica per mantenir la integritat i fiabilitat de les xarxes i equips existents i totalment operatius".

No obstant, "qualsevol exportació, reexportació o transferència dins del país d’articles subjectes" al veto "continuarà requerint una llicència especial" que el Departament de Comerç ha d’atorgar "sota presumpció de denegació". El Govern dels EUA va incloure la setmana passada Huawei en una llista de companyies i persones a qui es veta l’accés a tecnologia nord-americana.

Retiren llicències a Huawei

"La venda o transferència de tecnologia nord-americana a una companyia o persones de la llista requereix una llicència, i la llicència pot denegar-se si la venda o transferència perjudica laseguretat nacional dels EUAo els seus interessos en política exterior", va apuntar el Departament de Comerç.

Notícies relacionades

Com a conseqüència d’aquest veto, Alphabet, l’empresa matriu de Google, ha retirat les llicències als productes Huawei, que no vindran amb Google Play, la qual cosa significa de facto la impossibilitat d’accedir a totes les aplicacions dissenyades per a Android que no estiguin en codi font obert.

Malgrat que el veto d’Alphabet és el més immediatament perceptible per a l’usuari i el que ha causat més enrenou mediàtic, sis fabricants de components electrònics nord-americans i un d’alemany també han anunciat que trenquen relacions comercials amb Huawei.