PRESIDENCIALS

Joko Widodo guanya les eleccions d'Indonèsia, però el seu rival rebutja el resultat

L'exgeneral Prabowo Subianto denuncia frau sistemàtic i massiu i anuncia que impugnarà l'escrutini

Les autoritats reforcen la seguretat a la capital en previsió de protestes i detenen desenes de gihadistes

zentauroepp48257326 indonesian president joko widodo  c  and his running mate ma190521111543

zentauroepp48257326 indonesian president joko widodo c and his running mate ma190521111543 / GOH CHAI HIN

2
Es llegeix en minuts
Agencias

La Comissió Electoral (KPU)d’Indonèsia  va confirmar aquest dimarts la reelecció de Joko Widodo com a president del país a l’anunciar el recompte oficial de les eleccions del mes d’abril passat. No obstant, el resultat ha sigut rebutjat pel seu adversari, l’exgeneral Prabowo Subianto, i ja s’han produït algunes protestes als carrers de la capital, on s’han incrementat les mesures de seguretat.

Widodo, conegut popularment com 'Jokowi', va obtenir el 55,5% dels vots o 85 milions d’un total de 154 milions, davant el 44,5% del seu rival, segons va indicar la KPU.

L’equip de Prabowo va rebutjar firmar l’acta de la KPU amb els resultats i el seu director d’afers legals, Sufmi Dasco, va explicar al mitjà local 'Detik' que la seva intenció és impugnar el resultat davant del Tribunal Constitucional en els pròxims dies. "No acceptarem el recompte de la KPU mentre els càlculs es fonamentin en el frau", va dir Prabowo en roda de premsa.

Per la seva banda, Jokowi va celebrar en una altra compareixença que a partir de l’octubre, data en la qual renovarà el càrrec, serà el líder "de tots els indonesis".

Alerta per possibles manifestacions

Agències de les Nacions Unides i diferents ambaixades com la d’Espanya van emetre alertes davant de possibles manifestacions per part dels seguidors de l’exmilitar. De fet, segons informa Reuters, uns 800 simpatitzants de Prabowo es van manifestar de forma pacífica al voltant de l’Agència de Supervisió Electoral, a Jakarta, per protestar per l’escrutini oficial.

L’exgeneral, que ha festejat el vot islamista en un país de majoria musulmana, va denunciar frau electoral sistemàtic i massiu, cosa que l’Agència de Supervisió Electoral va descartar malgrat que va reconèixer irregularitats a petita escala.

'Jokowi' es va imposar en 21 províncies, amb grans avantatges en zones de majoria hindú o cristiana com Bali o Papua, mentre que Prabowo va ser el més votats en 13 províncies, amb Aceh, província que es regeix sota la llei islàmica, com un dels seus bastions.

Prabowo ja va ser derrotat el 2014 per Widodo en uns disputats comicis que va impugnar sense èxit davant del Tribunal Constitucional i que llavors va derivar en protestes dels seus seguidors. Ara, el candidat perdedor té tres dies per presentar la seva demanda al Constitucional. Si no, la comissió electoral declararà oficialment el guanyador.

Perill d’atemptats

A Jakarta la seu de la KPU està envoltada de filferros i vehicles antiavalots mentre que la policia ha anunciat el desplegament de 32.000 unitats de les forces de seguretat per prevenir aldarulls.

Notícies relacionades

A més, les autoritats han alertat del perill d’atemptats terroristes durant les manifestacions posteriors a l’anunci del resultat i han arrestat desenes de gihadistes que, segons la policia, planejaven atacar durant les protestes.

Les eleccions de la tercera democràcia més gran del món també van servir per elegir el vicepresident i prop de 20.000 candidats legislatius a escala nacional, provincial i local.

Temes:

Indonèsia