LA CORRUPCIÓ A L'ARGENTINA

Comença el primer judici contra Cristina Fernández de Kirchner

La causa per suposats sobrecostos a l'obra pública es desenvoluparà en paral·lel a la campanya electoral

Fernández de Kirchner, primera a les enquestes, serà la candidata a vicepresidenta del seu exministre Alberto Fernández

zentauroepp46322584 files  in this file photo taken on november 19  2018 former 190521104156

zentauroepp46322584 files in this file photo taken on november 19 2018 former 190521104156 / EITAN ABRAMOVICH

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Cristina Fernández de Kirchner s’asseurà aquest dimarts a Buenos Aires al banc dels acusats enmig d’un enrenou generalitzat per respondre sobre uns presumptes delictes de corrupció en la concessió d’obra pública que se li imputen. Es tracta de la primera causa que afronta l’expresidenta argentina i actual senadora, que està involucrada en una desena de processos més.

Dilluns a la tarda, els integrants del Tribunal Oral Federal 2 van rebutjar diverses peticions de suspensió formulades pels advocats d’alguns dels acusats. A més, encara falta que el Tribunal Suprem es pronunciï sobre un recurs dels advocats de Fernández de Kirchner, que reclamen nous peritatges sobre les obres sospitades de fets irregulars. La defensa de l’exmandatària considera que si es confirma que no van existir sobrecostos l’acusació deixarà de tenir sentit i mostrarà el seu caràcter polític en un any crucial. A l’octubre hi ha les presidencials. Cristina va decidir no lluitar per un tercer mandat de manera directa i es postularà en les primàries del peronisme com a acompanyant de la fórmula que encapçala el seu excap de ministres, Alberto FernándezAlberto Fernández. Per a alguns analistes, aquest moviment de la dona que encapçala tots els rànquings de popularitat ha sigut una jugada política magistral. D’altres creuen el contrari, que és una mostra de debilitat i que és reconèixer que en el món d’avui no hi ha les condicions per portar endavant el seu programa polític. Per això, assenyalen, s’ha corregut al centre.

A hores d'ara, la candidatura a vicepresidenta de Fernández de Kirchner troba una altra explicació: d’aquesta manera, ella evita el desgast que es pot derivar d’una constant exposició mediàtica al banc dels acusats. El Govern de dretes de Mauricio Macri s’ha convertit en part querellant a través de l’Oficina Anticorrupció i de la Unitat d’Informació Financera. Juntament amb l’expresidenta seran jutjats l’exministre d’Obres Públiques, Julio de Vido, actualment a la presó, i Lázaro Báez, un exempleat de banca amic de l’extint Néstor Kirchner que a partir d’aquesta relació va esdevenir un pròsper empresari de la construcció. També està empresonat, tot i que de moment no hi ha hagut cap sentència.  

Expectatives de condemna

El macrisme està convençut que el judici hauria d’acabar en condemna perquè els investigadors van poder detectar les irregularitats en les licitacions, la falta de controls i una defraudació de proporcions. La investigació va començar tot just Macri va arribar a la presidència a partir d’una  denúncia de la Direcció Nacional de Vialitat que estava a càrrec de Javier Iguacel, un declarat antikirchnerista que va recollir part de les seves proves de mans d’un fals advocat, Marcelo D’Alessio, actualment detingut per extorsió i pels seus llaços amb sectors del servei d’intel·ligència.

Els dos enginyers i el comptador contractats com a auditors per la Direcció de Vialitat van considerar en un informe que l’Estat no va pagar res a l’austral província de Santa Cruz que no hagués sigut construït. Iguacel va desestimar, no obstant, el dictamen. El fiscal federal Eduardo Taiano va reclamar llavors que es peritessin les obres amb la participació de les parts involucrades. Va ser reemplaçat per fiscals de provades relacions amb el Govern que van calcular sobrecostos del 64%. Els defensors dels exfuncionaris van rebutjar aquesta conclusió per infundada.

Notícies relacionades

Tot i que les obres van ser avalades pel Congrés de la Nació en el marc de la llei de Pressupostos, Fernández de Kirchner és la principal acusada. El judici, que involucra 160 testimonis, entre ells Alberto Fernández, tindrà lloc en paral·lel a la campanya electoral. Cada setmana es farà una audiència i és possible que després de l’aturada hivernal les sessions es dupliquin.

"Estem vivint una època en la qual potser la recessió econòmica ens fa castigar-nos més del compte, però estem vivint una transformació bestial. Era impensat fa uns quants anys. Crec que hem de creure en el que estem fent i apostar que amb la veritat sobre la taula això funcionarà", va dir Macri sobre el judici. Per al kirchnerisme només es tracta d’un acte de persecució i venjança política que, a les portes de les eleccions, busca dissimular els efectes d’una crisi econòmica que ha posat el país a punt de la suspensió de pagaments.