CERIMÒNIA

Zelenski dissol el Parlament després de ser investit president d'Ucraïna

El mandatari promet treballar en una solució al conflicte armat a l'est del país

zentauroepp48243899 ukrainian president elect volodymyr zelensky takes selfie pi190520094212

zentauroepp48243899 ukrainian president elect volodymyr zelensky takes selfie pi190520094212 / SERGEI SUPINSKY

2
Es llegeix en minuts
Agencias

El comediant i actor Volodímir Zelenski ha sigut investit aquest dilluns presidentd’Ucraïna  en una cerimònia solemne a la Rada Suprema (Parlament), davant la qual ha anunciat la dissolució del Legislatiu per celebrar eleccions parlamentàries anticipades i va prometre treballar en una solució al conflicte armat a l’est del país.

Zelenski, de 41 anys, va  41 anys, arribar a la Rada Suprema somrient i saludant les prop de 3.000 persones que s’havien congregat a l’exterior per seguir la cerimònia d’investidura en pantalles i fins i tot fent-se ‘selfis’ amb alguns d’ells.

En presència de quatre dels cinc presidents d’Ucraïna –hi va faltar Víktor Ianukóvitx, refugiat a Rússia– i mandataris de diversos països–excepte Rússia, que no va ser convidada per Kíev–, Zelenski va jurar ser fidel a la Constitució amb la seva mà dreta sobre la Carta Magna i l’Evangeli de Peresopnytsia. Es tracta d’un dels manuscrits de l’Orient eslau més importants del segle XVI i que és utilitzat tradicionalment en investidures presidencials.

“Em comprometo, per totes les meves accions, a protegir la sobirania i la independència d’Ucraïna, a vetllar pel benestar de la pàtria i del poble ucraïnès, a defensar els drets i les llibertats dels ciutadans, a respectar la Constitució i les lleis d’Ucraïna, a complir els meus deures en interès dels meus compatriotes, a elevar l’autoritat d’Ucraïna al món”, ha declarat amb una mà sobre la Constitució del país, independent des del 1991.

Crimea i el Donbass

Notícies relacionades

L’ovació més gran durant el seu discurs d’investidura la va rebre quan va proclamar que la seva prioritat "número u" serà posar fi a la guerra entre l’Exèrcit ucraïnès i les milícies prorusses recolzades per Moscou a l’est del país. "Estic disposat a deixar-ho tot perquè els nostres herois no continuïn morint. No tinc por de prendre decisions difícils. Estic disposat a perdre la meva popularitat i, si és necessari, el meu càrrec per tal que s’estableixi la pau", va assenyalar, abans de remarcar que la península de Crimea, annexionada per Rússia el 2014, i la regió del Donbass, escenari d’un conflicte armat que va esclatar aquell mateix any i que ja ha causat més de 10.000 morts, són territori ucraïnès.

Per poder prendre decisions complexes en els pròxims cinc anys, Zelenski necessitarà recolzaments al Parlament, on el seu partit, El Servidor del Poble, encara no té representació. Per això mateix va anunciar la dissolució de la Rada Suprema per convocar eleccions anticipades, tot i que no va avançar la data. Els comicis estaven previstos per al 27 d’octubre.

Temes:

Ucraïna