el debat de la mort digna

La justícia ordena parar la desconnexió del francès que fa 10 anys que és en estat vegetatiu

Els pares de Vincent Lambert, que s'oposen al final del tractament, aconsegueixen aturar el procés de sedació en un tribunal

fcasals48013274 files  a file handout photo taken in september 2013 by the p190505142325

fcasals48013274 files a file handout photo taken in september 2013 by the p190505142325

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

El tribunal d’apel·lació de París ha donat ordre aquesta nit de suspendre el procés de desconnexió de l’infermer Vincent Lambert, en estat vegetatiu des de fa 10 anys, després d’un nou recurs dels seus pares, partidaris de continuar aplicant tractaments als quals no respon.

L’ordre inclou tornar a alimentar el malalt. “Volien eliminar el Vincent. És una gran victòria”, proclamava la mare de Lambert.

Els metges de l’hospital de Reims han iniciat aquest dilluns la desconnexió de Vincent Lambert, el pacient francès que fa més de 10 anys que és en estat vegetatiu després de patir un greu accident de trànsit que el va deixar tetraplègic el setembre del 2008. Lambert va deixar de rebre hidratació i nutrició i se’l volia sedar fins a la seva mort seguint el protocol que permet suspendre legalment el tractament quan aquest no té més efecte que mantenir la vida de manera artificial. El seu cas ha catalitzat a França el delicat debat sobre el dret a morir dignament i ha esquinçat la família d’aquest infermer psiquiàtric de 42 anys.

Els seus pares i dos dels seus germans, profundament catòlics, són partidaris de mantenir-lo amb vida i han esgotat pràcticament tots els recursos judicials per impedir la desconnexió del seu fill.

Han arribat a demanar al president francès, Emmanuel Macron, que s’oposi al que consideren un “crim d’Estat” i els seus advocats han anunciat que tornaran a acudir al Tribunal Europeu de Drets Humans, al Consell d’Estat i al Tribunal d’Apel·lació de París per intentar aturar el procés. Només ha respost aquest últim.  

En canvi, la seva dona i tutora legal, així com un nebot i sis dels seus germans, creuen que és millor deixar-lo morir, ja que l’equip mèdic ha certificat que el seu estat vegetatiu crònic és irreversible.

El doctor Vincent Sánchez, cap del servei de cures pal·liatives de l’hospital de Reims, ha comunicat a la família a través d’un correu electrònic que aquest matí s’ha iniciat la retirada dels tractaments i l’inici de la sedació i que espera que s’obri un “parèntesi” perquè aquests moments siguin “el més serens, íntims i personals possibles”.

“Eutanàsia disfressada”

“¡Són uns monstres! ¡Uns monstres! ¡Són uns nazis!”, ha cridat entre llàgrimes la mare de Vincent, Viviane Lambert, de 73 anys, al passar amb cotxe davant l’hospital on aquest diumenge va organitzar juntament amb el seu marit Pierre, de 90 anys, una concentració en què van participar unes 200 persones per protestar pel que consideren una “eutanàsia disfressada”.

Els pares de Lambert argumenten que el seu fill és discapacitat i ha de ser traslladat a un centre especialitzat. No és això el que pensen els metges, ni el Consell d’Estat –la màxima instància administrativa francesa– que, a finals d’abril, va avalar el protocol per deixar d’alimentar Lambert recolzant-se en el testimoni de Rachel, la seva dona, per a qui el seu marit no hauria desitjat un “aferrissament per mantenir-lo amb vida”.

Tampoc el Tribunal Europeu de Drets Humans  (TEDH) li ha donat la raó als pares, que només han trobat una resposta positiva al Comitè de l’ONU sobre els drets dels discapacitats.

Aquest organisme va demanar fa quinze dies mantenir amb vida a Lambert mentre analitzava el fons de l’assumpte. No obstant, la seva decisió no és vinculant i el Govern francès va deixar clar que no estava obligat a seguir-la.

Notícies relacionades

La Conferència Episcopal francesa ha denunciat la “precipitació” per portar Vincent Lambert cap a la mort i ha demanat esperar la resposta del comitè de l’ONU.

La legislació francesa preveu deixar d’administrar antibiòtics o anticoagulants així com aplicar tècniques invasives de reanimació o tractaments per alimentar artificialment un pacient.

Temes:

Eutanàsia