INVESTIGACIÓ A ESPANYA

L'Audiència investiga l'exambaixador espanyol a Veneçuela per l'espoli de la petroliera estatal

La policia deté el seu fill, un soci i dues persones més de nacionalitat veneçolana

En l'operació, coordinada pel jutge Pedraz, s'ha procedit al registre de les oficines de Raúl Morodo

zentauroepp2118920 the sun sets behind an oil drill rig near cabimas  venezuela190520123931

zentauroepp2118920 the sun sets behind an oil drill rig near cabimas venezuela190520123931 / ANA MARIA OTERO

2
Es llegeix en minuts
Á. V.

El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz prendrà declaració previsiblement aquest dimecres a un fill de l’exambaixador d’Espanya a Veneçuela Raúl Morodo, a un dels seus socis i a dues persones més de nacionalitat veneçolana per un delicte de blanqueig de capitals derivat d’un altre cas de corrupció en transaccions internacionals que s’hauria concretat en l’espoli de l’empresa estatal Petrolis de Veneçuela SA (PDVSA).

Fonts jurídiques han confirmat que els quatre han sigut arrestats per la policia en el marc dels registres ordenats pel titular del Jutjat Central d’Instrucció número 1 de l’Audiència Nacional arran d’una querella presentada per la Fiscalia Anticorrupció, pel presumpte blanqueig de diners que se suposa que s’han tret de la petroliera pública del país.

Segons les mateixes fonts, la investigació afecta Morodo, que va ser ambaixador d’Espanya a Veneçuela entre el 2004 i el 2007, durant el primer govern de José Luis Rodríguez Zapatero, i el seu fill Alejo, al qual se li atribueix haver participat en el blanqueig de diners il·lícitament obtingut a través d’assessoraments suposadament legals. En concret, se l’investiga pel cobrament de 3,8 milions d’euros de PDVSA a través d’una societat instrumental panamenya amb compte a Suïssa entre els anys 2008, un any després que el seu pare abandonés la seva responsabilitat a l’Ambaixada, i el 2013, segons ha avançat ‘El País’. Per poder recuperar els diners, ja rentats, el feien passar per diferents països llatinoamericans. 

Abans de recalar a Veneçuela, el professor de Dret Constitucional Raúl Morodo va ser ambaixador a Portugal, diputat europeu, vicepresident de la Internacional Liberal i Progressista i ambaixador extraordinari davant la UNESCO. Va ser un dels fundadors del Partit Socialista Popular juntament amb el que va ser alcalde de Madrid Enrique Tierno Galván.

Segona causa per blanqueig

Es tracta de la segona causa per blanqueig de capitals procedents de presumptes delictes de corrupció a Veneçuela que porta l’Audiència Nacional, en què el Jutjat Central d’Instrucció número 2 segueix les indagacions sobre els pagaments de l’asturiana Duro Felguera en aquell país.

Notícies relacionades

En paral·lel, dos jutjats d’instrucció de Madrid tenen causes obertes per delictes similars contra alts càrrecs del Govern d’Hugo Chávez, que amb l’arribada deNicolás Madurovan arribar a Espanya, com l’exministre d’EnergiaNervis Villalobos.

I ben aviat en poden ser més, perquè els set diputats de l’Assemblea Nacional de Veneçuela van presentar la setmana passada una denúncia davant la Fiscalia General de l’Estat per instar les autoritats espanyoles a investigar altres alts càrrecs i empresaris del seu país que s’han instal·lat a Espanya. Sol·liciten el bloqueig dels fons presumptament espoliats per aconseguirla repatriació del han robat. Entre les pràctiques corruptes denunciades hi figura la malversació de milers de milions de dòlars que s’havien de destinar a millorar el sistema elèctric veneçolà per augmentar l’explotació petrolífera.