COMMOCIÓ AL PAÍS CENTREEUROPEU

El Govern d'Àustria cau per un vídeo comprometedor del seu vicecanceller ultra

L'ultradretà Strache dimiteix després de ser caçat negociant amb una falsa milionària russa sobre favors polítics a canvi

El canceller trenca amb els seus socis de l'Executiu i convoca eleccions anticipades després de la negativa dels socialdemòcrates a recolzar-lo

gggg vid 18 141940 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

“Ja n’hi ha prou”. Amb aquestes paraules el canceller austríacSebastian Kurzcertificava la defunció del seu Govern i anunciava la convocatòriad’eleccions anticipades“com més aviat millor”. Després d’hores d’espera i pressió als carrers, el líder conservador ha respost així al terratrèmol polític originat després de fer-se públic divendres a la nit un vídeo en què el vicecanceller i líder del’ultradretà Partit per la Libertad (FPÖ), Heinz-Christian Strache, negocia amb la presumpta neta d’un oligarca rus proper a Vladímir Putin sobre com invertir milions d’euros d’origen desconegut en la seva campanya electoral a canvi de favors polítics.

L’escàndolha sacsejat la cúpula de la formaciód’extrema dreta. En una compareixença davant els mitjans de comunicació on no ha acceptat preguntes, Strache ha anunciat la seva dimissió de tots els seus càrrecs, tant en la seva posició en l’Executiu com en el seu lideratge en l’FPÖ, que assumirà temporalment Norbert Hofer, actual ministre d’Indústria. Strache també ha demanat disculpes al canceller Sebastian Kurz per difondre “rumors bruts” sobre ell i la seva dona per un “comportament masclista” en el que ha considerat un “assumpte de borratxos”, descartant així qualsevol implicació en casos decorrupció.

Passat neonazi

El vídeo mostra la trobada de Strache,de passat neonazi, i Johann Gudenus, membre de l’executiva de l’FPÖ, amb diverses dones en una luxosa vila d’Eivissa durant la nit del 24 de juliol del 2017. Una d’aquestes dones es presenta com Alyona Makarova, que vol fer una donació al partit xenòfob. A Àustria les donacions estrangeres estan prohibides i s’ha d’informar de les nacionals. Per “eludir el Tribunal de Comptes”, Strache li demana no fer la donació a l’FPÖ sinó a una associació amb què s’esquiva aquest control, i assegura que aquest sistema ja ha rebut generoses donacions de milionaris austríacs, entre aquestes del fundador de la companyia d’armes de foc Glock.

Però Makarova no és la neta de cap oligarca rus, sinól’ham d’una trampa. La trobada està sent gravada amb una càmera oculta. Tot i que al principi dubta, el vicecanceller acaba picant i parlant de corrupció amb una dona de 27 anys que acaba de conèixer. L’FPÖ té una relació molt estreta amb el Kremlin.

Favors polítics i control dels mitjans

Després de sis hores de reunió, les parts arriben a un acord: aquests diners russos d’origen dubtós serviran per impulsar la campanya de l’FPÖ. La dona li demana a canvi favors polítics i avantatges fiscals. Strache, que en públic s’ha descrit com a paladí contra la corrupció de l’establishment, repeteix que només està obert a negociar acords legals, però tot i així continua discutint sobre la possibilitat de recompensar-la amb contractes públics si arriba al govern, promeses de “connexions i influència”. Tres mesos després, Strache es convertiria en vicecanceller del país i Gudenus, que també va dimitir aquest dissabte, en el líder parlamentari de l’FPÖ.

Per acabar-ho d’adobar, la comprometedora informació publicada ahir pels diaris alemanysSüddeutsche ZeitungiDer Spiegeltambé enganxa Strache parlant sobre com controlar els mitjans de comunicació. Makarova li proposa al líder de l’extrema dreta adquirir la meitat de les accions delKronen Zeitung, un influent tabloide austríac, per convertir-lo en un instrument de propaganda electoral.

Això sembla entusiasmar Strache, que pensa en Heinrich Pecina, l’home que va ajudar aacabar amb la llibertat de premsa a Hongria, per a la feina. “Volem construir unpaisatge mediàtic com ho va fer Viktor Orbán”,assegura sobre el president hongarès.

Crisi en el Govern austríac

Notícies relacionades

La publicació del vídeo ha destruït el Govern austríac a falta de tan sols una setmana per a les eleccions europees, una cosa que deixa conservadors (ÖVP) i especialment ultradretans en una posició delicada. Després de descartar mantenir l’FPÖ a l’Executiu Kurz ha intentat obtenir el recolzament delssocialdemòcrates  (SPÖ), però davant de la seva negativa ha comunicat al president del país, Alexander Van Der Bellen, la seva intenció d’avançar uns nous comicis. La premsa austríaca informa que la data més primerenca possible seria el 18 d’agost.

El ja famós vídeo tampoc deixa en bona posició els altres grans partits austríacs. Strache confessa que tant conservadors com socialdemòcrates també tenen associacions paral·leles sense aparents vincles amb els seus respectius partits que els permeten rebre grans donacions de milionaris com el magnat immobiliari René Benko o de la corporació de casinos Novomatic. El suposat caràcter sense ànim de lucre d’aquestes associacions fa que no estiguin controlades ni obligades a reportar les donacions que reben, un buit legal del qual s’aprofiten per amagar-les.

Hofer, nou referent ultra

La dissolució del Govern de Viena i la fulminant dimissió del vicecanceller austríac Heinz-Christian Strache ha obert una p<strong>rofunda ferida </strong>en l’ultradretà Partit per la Libertad (FPÖ). Per rescabalar-se de cara a les pròximes eleccions Norbert Hofer agafarà temporalment les regnes <strong>de la formació.</strong>