COMICIS A OCEANIA

Els conservadors guanyen les eleccions a Austràlia

La coalició Liberal-Nacional liderada per Scott Morrison venç els laboristes que es presentaven com favorits

La formació no obté prou recolzaments per governar amb majoria absoluta

zentauroepp48210734 syd16  melbourne  australia   18 05 2019   australian prime 190518170413

zentauroepp48210734 syd16 melbourne australia 18 05 2019 australian prime 190518170413 / DEAN LEWINS

1
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Els conservadors guanyen les eleccions parlamentàries a Austràliaeleccions Austràlia. El partit del primer ministre, Scott Morrison, s’acosta a la majoria absoluta amb la coalició conservadora Liberal-Nacional. La formació vencedora ha aconseguit 72 escons davant els 67 que hauria obtingut el Partit Laborista, que era favorit a les enquestes, tot i que encara falten alguns seients del Parlament per assignar. 

El guanyador necessita 76 dels 151 vots que conformen la Cambra baixa de l’illa per aconseguir una majoria absoluta i aconseguir formar govern. Al voltant de 16 milions d’australians estaven cridats a les urnes per elegir entre les més de mil candidatures per al Parlament del país. L’electorat també havia d’escollir 40 dels 70 senadors que ostenten el càrrec durant sis anys a la Cambra alta d’entre 458 candidats. 

“Sempre he cregut en els miracles”, ha proclamat Morrison davant els seus seguidors en un hotel de Sidney fent referència a les enquestes que donaven la majoria als laboristes. “Aquesta nit no va sobre mi ni tan sols sobre el partit liberal; aquesta nit és per a tots aquells australians que depenen del Govern perquè els posi com una prioritat”, va exposar. 

Incertesa per governar

Encara es desconeix si la formació conservadora serà capaç de governar amb una majoria absoluta o si necessitarà els recolzaments d’independents. El resultat final no es podrà confirmar durant un temps per uns vots anticipats que han provocat retards a l’hora de dur a terme el recompte.

Notícies relacionades

La Comissió Electoral Australiana va instal·lar 90 centres de votació a l’estranger, juntament amb uns altres 500 al país, per obtenir els dies previs les paperetes de més de 4 milions d’australians que no van poder votar aquest diumenge. 

El “miracle” dels conservadors passa per les victòries a poblacions suburbanes i municipis rurals que els va permetre obtenir alguns escons marginals. La devastadora derrota dels laboristes ha portat el seu líder Bill Shorten a anunciar als seus seguidors a Melbourne que dimitirà al capdavant del partit.