ELECCIONS ARGENTINES

Cristina Kirchner anuncia que serà candidata a vicepresidenta

L'exmandatària acompanyarà en les primàries del peronisme el seu exministre Alberto Fernández

La seva jugada, a pocs dies d'afrontar un judici per corrupció, té un alt impacte polític

zentauroepp48209366 argentina s former president  and vice president candidate o190518160951

zentauroepp48209366 argentina s former president and vice president candidate o190518160951 / AGUSTIN MARCARIAN

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

A pocs dies d’enfrontar-se al seu primer judici oral i públic en una causa per presumpta corrupció a l’obra pública, Cristina Fernández de Kirchner va anunciar que participarà en les primàries del peronisme com a candidata a vicepresidenta i companya de fórmula d’Alberto Fernández.  La jugada política de cara a l’agost té un impacte alt: el Govern donava per fet que optaria una altra vegada a la presidència en els comicis d’octubre.

Malgratanar primera a les enquestesprimera a les enquestes, va decidir que Fernández –un excap de ministres de la seva primera gestió, amb qui va tenirfortes diferències– encapçali el binomi electoral. “La situació del poble i del país és dramàtica i aquesta fórmula estic convençuda que és la que millor expressa el que en aquest moment l’Argentina necessita per convocar els més amplis sectors polítics i socials”, ha explicat a traves de les xarxes socials. Fernández de Kirchner ha cridat un peronisme dispers a “estrènyer les files” per derrotar Mauricio Macri, que es presenta a la reelecció.

D’Alberto Fernández ha recordat que no només va formar part de la seva gestió com a presidenta sinó també de Néstor Kirchner, també com a cap de ministres. . Van ser temps molt difícils, però aquests que estem vivint avui els argentins i les argentines són realment dramàtics. El deute extern contret en els últims tres anysEl deute extern és més gran que el que Néstor va rebre. Amb un agreujant: gairebé el 40% és amb el Fons Monetari Internacional”, ha lamentat l’expresidenta argentina. 

L’anunci és el seu segon cop de sorpresa en menys d’un mes. El seu llibre, 'Sincerament’, ha venut uns 300.000 exemplars en un país on la indústria editorial va caure més del 40%.

Al rescat de l’Argentina

Notícies relacionades

Propis i estranys esperaven que competís una altra vegada per la presidència a l’octubre, però va canviar el seu full de ruta. Segons les seves paraules, des del 2016 és objecte d’una campanya de difamació venjança judicial. En aquest context, l’expresidenta (2007-2017) va considerar necessari sortir del centre de la discussió política. “Estic més convençuda que mai que les expectatives i l’ambició personal han d’estar subordinades a l’interès general”. Pocs creuen, no obstant, que la seva vicepresidència, en cas de guanyar en les eleccions, sigui decorativa.  

“Es tractarà d’haver de governar una Argentina una altra vegada en ruïnes, amb un poble una altra vegada empobrit. Està clar, llavors, que la coalició que governi haurà de ser molt més àmplia que la que hagi guanyat les eleccions”, ha assenyalat. Si Macri guanyés els comicis, ha assegurat que “l’Argentina se submergiria en el pitjor dels inferns”.