Taiwan, primer país d'Àsia a legalitzar el matrimoni homosexual

La proposta aprovada pel Parlament inclou drets d'adopció limitats a les parelles del mateix sexe

tailandia-rotulado / periodico

1
Es llegeix en minuts
Efe / Taipéi

El Parlament de Taiwan ha aprovat aquest divendres, coincidint amb el Dia Internacional contra l’Homofòbia, la legalització del matrimoni entre persones del mateix sexe, amb la qual cosa el país es converteix en el primer del continent asiàtic a reconèixer aquesta forma d’unió de parelles homosexuals.

Els parlamentaris taiwanesos han debatut tres propostes diferents, dos que es referien en general a unions de parelles del mateix sexe i una altra de presentada pel Govern que legalitzava el matrimoni gai i que ha sigut la que finalment s’ha aprovat amb una àmplia majoria: 66 vots a favor i 27 en contra.

De les tres propostes a debat, la del Govern era l’única que oferia, a més, drets d’adopció limitats a les parelles homosexuals i era l’única que acceptaven els activistes del moviment LGTB.

El legislatiu taiwanès tenia de termini fins al pròxim 24 de maig per regularitzar la situació de les parelles del mateix sexe, després que el 2017, en una històrica sentència, el Tribunal Constitucional de l’illa considerés que la prohibició del matrimoni homosexual era anticonstitucional.

Recolzament presidencial i als carrers

Alscarrers de Taipei, més de 35.000 persones s’han manifestat per demanar als legisladors que no discriminessin les persones del mateix sexe que volguessin casar-se i que votessin a favor de la unió civil igualitària. "Esperem que aquesta sigui l’última vegada que hàgim de venir aquí", ha dit la coordinadora en cap de la coalició taiwanesa per a la igualtat del matrimoni, Jennifer Lu, en una improvisada roda de premsa a les portes del Parlament abans que comencés el plenari.

Notícies relacionades

La presidenta taiwanesa, Tsai Ing-wen, també s’havia mostrat a favor de la llei i havia instat els diputats a "mostrar al món que l’amor guanya". "Tenim una oportunitat de fer història i mostrar al món que els valors progressistes poden arrelar en les societats d’Àsia Oriental", va assenyalar Tsai abans de la votació.

Al contrari, Tseng Hsien-ying, president de l’anomenada Coalició de la Felicitat per a la Nostra Següent Generació, va afirmar que Taiwan va votar el novembre passat en referèndum a favor de mantenir la definició de matrimoni tradicional en el Codi Penal i va considerar que el Govern està "trepitjant la voluntat del poble".