NORMATIVA POLÈMICA

Àustria prohibeix el vel islàmic a les escoles de primària

La llei impulsada per Viena i criticada per les associacions musulmanes veta l'ús del mocador a les nenes d'entre 6 i 10 anys d'edat

Iranian women walk in a street in Tehran 23 April 2007  The police bus screeches to a halt at a Tehran square packed with traffic  The officers leap out and begin spot checks on passing pedestrians and cars  Police work apparently like any other place in the world  But here in the Iranian capital their targets are women deemed to have infringed the Islamic republic s strict dress rules  AFP PHOTO ATTA KENARE

Iranian women walk in a street in Tehran 23 April 2007 The police bus screeches to a halt at a Tehran square packed with traffic The officers leap out and begin spot checks on passing pedestrians and cars Police work apparently like any other place in the world But here in the Iranian capital their targets are women deemed to have infringed the Islamic republic s strict dress rules AFP PHOTO ATTA KENARE / ATTA KENARE (AFP)

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Àustria redobla els seus esforços per eliminar tot rastre del vel islàmic a les escoles del país. A última hora de dimecres, el Parlament austríac va aprovar amb els vots dels conservadors (ÖVP) i del’extrema dreta (FPÖ) una nova restricció a aquesta peça que ara afectarà les escoles de primària, és a dir, nenes d’entre 6 i 10 anys d’edat.

La normativa estipula el veto d’“indumentària ideològica o religiosa que comporti cobrir-se el cap”, remarcant que només s’aplicarà a les peces que cobreixin “tots els cabells o la seva major part”. Aquest apunt concret permetrà així que altres confessions religioses com els jueus o els sikhs sí que puguin portar un altre tipus de peces com la quipà.

D’aquesta manera, el text legal impulsat pels dos socis del Govern de Viena evita esmentar específicament el seu objectiu, el vel islàmic, per evitar qualsevol recurs davant del Tribunal Constitucional que pugui paralitzar la mesura al considerar-la discriminatòria. Malgrat aquest tripijoc, els experts asseguren que serà la justícia qui acabarà decidint sobre l’aplicació d’aquest nou veto.

Creix la restricció

L’oposició socialdemòcrata ha criticat l’aprovació d’una mesura que diu que no soluciona els problemes d’integració. No obstant, van ser ells els que l’octubre del 2017 van aprovar, juntament amb els seus llavors aliats conservadors, la llei contra la cobertura facial. Com repeteix ara el Govern, llavors es va utilitzar la mateixa estratègia i es va prohibir totalment cobrir-se la ara pel carrer, una cosa que a la pràctica va suposar il·legalitzar l’ús del burca.

Notícies relacionades

L’actual Executiu, encapçalat pel canceller Sebastian Kurz, ha reiterat en més d’una ocasió la seva intenció de restringir l’ús del vel islàmic en la seva societat, una mesura de la qual es nodreixen tant conservadors com ultradretans. Així, el novembre passat ja van impulsar una prohibició d’aquesta indumentària islàmica a les guarderies austríaques, una cosa que afecta nenes menors de 6 anys.

Sigui una coincidència o no, aquesta mesura ha sigut aprovada durant el mes del Ramadà, considerat sagrat pels musulmans. La Comunitat Islàmica de Creients d’Àustria, l’associació musulmana més gran del país, no ha tardat a lamentar l’aprovació d’una llei que consideren “desintegradora” i “destructiva” i ja han avançat que exhauriran “totes les vies legals” per intentar revertir-la.

Temes:

Àustria