El castiga amb presó

Alabama prohibeix de manera oficial l'avortament al seu territori

La governadora va firmar la polèmica llei que impedeix qualsevol mena d'interrupció de l'embaràs, fins i tot en casos de violació i dincest

EPA2182  MONTGOMERY  ESTADOS UNIDOS   15 05 2019 - Fotografia cedida por la Oficina del Gobernador de Alabama que muestra a la gobernadora  Kay Ivey  mientras firma el proyecto de ley que prohibe el aborto en Alabama  EE UU    El Legislativo de Alabama aprobo este martes un proyecto de ley que prohibe el aborto en ese estado sureno y desafia asi la legalidad de esta practica en Estados Unidos  consagrada en un fallo del Tribunal Supremo de 1973  El proyecto aprobado por el Legislativo es el mas restrictivo de los tramitados hasta la fecha en EE UU  y prohibe el aborto incluso en casos de violacion e incesto  solo permitiendolo cuando la salud de la madre este en peligro  EFE Oficina del Gobernador de Alabama SOLO USO EDITORIAL NO VENTAS

EPA2182 MONTGOMERY ESTADOS UNIDOS 15 05 2019 - Fotografia cedida por la Oficina del Gobernador de Alabama que muestra a la gobernadora Kay Ivey mientras firma el proyecto de ley que prohibe el aborto en Alabama EE UU El Legislativo de Alabama aprobo este martes un proyecto de ley que prohibe el aborto en ese estado sureno y desafia asi la legalidad de esta practica en Estados Unidos consagrada en un fallo del Tribunal Supremo de 1973 El proyecto aprobado por el Legislativo es el mas restrictivo de los tramitados hasta la fecha en EE UU y prohibe el aborto incluso en casos de violacion e incesto solo permitiendolo cuando la salud de la madre este en peligro EFE Oficina del Gobernador de Alabama SOLO USO EDITORIAL NO VENTAS / EFE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La governadora del’estat d’Alabama, Estats Units, la republicana Kay Ivey, va rubricar la polèmica llei que prohibeix l’avortament en aquest territori del sud i desafia, així, la legalitat d’aquesta pràctica als Estats Units, consagrada en una resolució del Tribunal Suprem del 1973.

El Legislatiu d’Alabama va aprovar aquesta llei que prohibeix l’avortament fins i tot en casos de violació i incest –només el permetrà quan la salut de la mare estigui en greu perill–, i que contempla penes d’entre 10 i 99 anys de presó per a les persones que no la compleixin. Els demòcrates durant el debat de la llei van introduir una esmena perquè el text permetés l’avortament en els casos de violació i incest, però va ser rebutjada per 21 vots a 11.  

Contradiu una resolució del Suprem

Els promotors del projecte són conscients que la llei de moment no entrarà en vigor, ja que contradiu la resolució del Tribunal Suprem del 1973 coneguda com a ‘Roe vs. Wade’, que va legalitzar la pràctica de l’avortament a tot el país.

El seu objectiu, no obstant, és iniciar una batalla legal que porti la nova norma fins a l’alt tribunal, perquè els seus magistrats puguin reconsiderar la resolució del 1973 i, per tant, la legalitat de l’avortament als EUA. "Reconeixem que, almenys a curt termini, aquesta llei serà inaplicable", va dir en un comunicat la governadora.

“Com a ciutadans d’aquest gran país, sempre hem de respectar l’autoritat del Tribunal Suprem dels EUA, fins i tot quan no estiguem d’acord amb les seves decisions”, va afegir Ivey, amb referència a la resolució ‘Roe vs. Wade’. I va afegir: “els impulsors d’aquesta llei creuen que és hora que el Tribunal Suprem examini, una vegada més, aquest tema tan important, i creuen que això(l’aprovació de la nova norma) pot provocar la millor oportunitat perquè passi. 

L’avortament és legal als EUA

Notícies relacionades

Als EUAl’avortament és legal a la pràctica des que el 1973 el Tribunal Suprem va declarar inconstitucional qualsevol interferència de l’Estat en la decisió de la dona sobre l’embaràs. En els últims anys, no obstant, el moviment conservador ha intentat que l’alt tribunal, de majoria dretana, en torni a estudiar la constitucionalitat per revertir la decisió del 1973.

L’arribada deDonald Trumpa la Casa Blanca i els nomenaments al Suprem dels jutges conservadors Neil Gorsuch i Brett Kavanaugh han suposat esperances renovades per als que n’anhelen la prohibició. Mentrestant, el Partit Republicà ha intentat esquivar aquesta resolució aprovant normes que obstaculitzen l’accés a l’avortament emparades en els drets religiosos i la salut de les dones.