decisió polèmica

Alabama podrà condemnar a cadena perpètua els metges que realitzin avortaments

Aprofitant la majoria conservadora al Suprem, els republicans es llancen a restringir la interrupció voluntària de l'embaràs al país

zentauroepp48168659 montgomery  al   may 15  an airplane displaying a banner rea190516205838

zentauroepp48168659 montgomery al may 15 an airplane displaying a banner rea190516205838 / Julie Bennett

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

“És la guerra”.La frase recorre les xarxes socials i els despatxos de les organitzacions que vetllen pels drets civils i els drets reproductius de les dones. L’estat del sud d’Alabama  va aprovar dimecres una llei que prohibeix l’avortament en qualsevol moment de la gestació, amb una sola excepció, quan la vida de la mare estigui en perill. Ni tan sols preserva el dret a la interrupció voluntària de l’embaràs en casos de violació o incest i contempla penes de fins a 99 anys de presó per als metges que violin el nou marc legal. La llei d’Alabama és la més restrictiva de les aprovades als EUA des que el Tribunal Suprem legalitzés l’avortament en la històrica sentència Roe vs. Wade de l’any 1973. Però no és l’única. Setze estats han introduït lleis restrictives des de començament d’any i set ja han sigut aprovades.

Moltes d’aquestes normes han sigut ja recorregudes en els tribunals, però això és precisament el que vol en aquests moments el moviment provida, encapçalat políticament pelPartit Republicà.  “Molts estats que creuen que ara és el moment perquè el Suprem reconsideri la capa de prohibició (a la vida) que va expressar al seu dia”, ha dit Steven Aden, conseller general Americans Units per la Vida, una organització antiavortista. Els recursos presentats per evitar que les noves restriccions a l’avortament entrin en vigor aplanen el camí perquè els casos arribin fins a la màxima institució judicial del país, on els magistrats conservadors són majoria des que Donald Trump designésNeil Gorsuch i Brett Kavanaugh per suplir les places vacants al Suprem. 

Aquesta composició de forces ha envalentit el moviment antiavortista, la qual cosa s’ha traduït en una nova onada de lleis per restringir el dret a la interrupció voluntària de l’embaràs. “Això és una guerra contra les dones. Va a tot gas i fa dècades que s’està cuinant”, ha dit el governador demòcrata de Califòrnia, Gavin Newsom. Ohio, Geòrgia, Kentucky i Mississipí han aprovat aquest any normatives que prohibeixen l’avortament passades les sis setmanes de gestació, quan els metges comencen generalment a escoltar els batecs del fetus. Arkansas i Utah l’han vetat a partir de la meitat del segon trimestre. Louisiana i Missouri estan en això. Prohibit després de les vuit setmanes en aquest últim, on tampoc es fan excepcions per als casos de violació i incest.

Llei més extrema 

Els Estats Units són un dels països del món on més avortaments es realitzen anualment, només superat per nou més, que inclouen BulgàriaRússiaCubaSuècia o Ucraïna, segons un informe de l’ONU del 2013. I és també un dels Estats amb més índex de mortalitat materna durant el part, la qual cosa diu molt del seu sistema sanitari. El 2017 hi va haver gairebé 800.000 interrupcions voluntàries de l’embaràs, una de les xifres més baixes de les que es té registre. D’acord amb la llei federal del país, l’avortament és legal fins que el fetus és viable, és a dir, que podria sobreviure en cas de part prematur, una frontera fixada entre les 24 i 28 setmanes de gestació. 

Entre totes les lleis que criminalitzen el dret de la dona a decidir sobre el seu cos, la d’Alabama és, sens dubte, la més extrema. Va passar folgadament el tràmit final al Senat, però només hi van votar a favor els senadors homes, tots homes blancs i republicans, tret de dos senadors demòcrates. La governadora Kay Ivey li va donar la rúbrica final. “Aquesta llei s’erigeix en un poderós testament de la profunda convicció entre la població d’Alabama que totes les vides són precioses, que cada vida és unregal sagrat de Déu,”va dir Ivey al firmar la nova legislació. 

Electorat més conservador

Notícies relacionades

L’ofensiva involucionista ha mobilitzat part de la societat nord-americana, que ha expressat el seu malestar de forma aïrada a les xarxes socials. “La retrògrada Alabama criminalitza l’avortament fins i tot en els casos de violació i incest. Ha sigut votada majoritàriament per homes republicans. És ‘El conte de la serventa’ del Partit Republicà”, ha escrit Barbra Streisand a Twitter. Hi ha tant en joc que l’assumpte està cridat a ocupar un paper central en la campanya electoral del 2020. Segur que galvanitzarà les dones, que van ser essencials perquè els demòcrates recuperessin la cambra baixa del Congrés en les legislatives del 2016, però també l’electorat més conservador, començant pelsevangèlics, que fa dècades que fan de la prohibició de l’avortament la seva croada principal.  

Els candidats demòcrates a la presidència han respost dient que la llei d’Alabama és “inconstitucional”, “excepcionalment cruel” o “un atac radical contra les dones”. De moment, Trump guarda silenci.