Crisi a Veneçuela

L'OEA exigeix l'«alliberament immediat» del vicepresident del Parlament veneçolà

Zambrano va ser detingut dimecres pels serveis d'intel·ligència veneçolans.

edgar-zambrano

edgar-zambrano

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Organització d’Estats Americans (OEA) va aprovar dilluns una resolució per exigir la "immediata llibertat" del primer vicepresident de l’Assemblea Nacional de Veneçuela (AN, Parlament), l’opositor Édgar Zambrano, detingut dimecres passat.

La resolució, impulsada per Colòmbia, es va ratificar per consens durant una sessió del Consell Permanent de l’OEA, convocada davant de la decisió que va prendre la chavista Assemblea Nacional Constituent (ANC) de retirar la immunitat parlamentària a set diputats de l’Assemblea Nacional, controlada per l’oposició.

El veneçolà Gustavo Tarre, representant del líder opositor Juan Guaidó a l’OEA, es va posicionar a favor de la resolució i va considerar un signe positiu que fos aprovada per consens, sense que cap dels estats membres es mostrés a favor del president veneçolà, Nicolás Maduro, o provés de justificar les seves mesures contra els diputats.

"Ningú va sortir en defensa de la dictadura i per consens la totalitat de les delegacions van aprovar la proposta presentada per la representació de Colòmbia, això és per nosaltres una immensa satisfacció", va dir a la premsa Tarre, que avui ha votat per primer vegada des de la seva entrada en l’organisme.

Cap dels tradicionals aliats de Maduro, com Nicaragua o Bolívia, va assistir a la cita.

De fet, van estar buides les cadires de 12 dels 34 membres actius al mecanisme panamericà: En concret, les de Surinam, Saint Vincent i les Grenadines, Trinitat i Tobago, Antigua i Barbuda, Belize, Bolívia, Saint Christopher i Nevis, el Salvador, Dominica, Granada, Jamaica i Nicaragua.

Absències que no importen

En declaracions a la premsa, l’ambaixador dels EUA davant de l’OEA, Carlos Trujillo, va restar importància a aquestes absències i va considerar que són "països sobirans", amb la qual cosa és una "decisió interna d’ells si volen participar a l’OEA o no".

És la primera vegada en molt temps que l’organisme aprova per consens una resolució sobre la crisi a Veneçuela, un tema que durant anys va enfrontar els seus membres i va evitar que s’arribés al més mínim acord sobre el tema.

L’objectiu de la resolució aprovada dilluns era donar suport a l’AN, presidida per Guaidó, i rebutjar l’aixecament de la immunitat als seus diputats, la qual cosa permet que siguin enjudiciats i detinguts.

En concret, el text decideix "rebutjar la violació de la immunitat parlamentària dels diputats de l’Assemblea Nacional de Veneçuela, legítimament constituïda a través del vot popular, per constituir una vulneració de l’Estat de dret i de la divisió de poders".

A més, la resolució condemna "la detenció del primer vicepresident de l’Assemblea Nacional Édgar Zambrano Ramírez, i n’exigeix la immediata llibertat".

També exigeix "el cessament de la persecució i fustigació dels diputats indegudament processats, i que es garanteixi la protecció de la seva integritat física i dels seus familiars".

Deu diputats de l’AN, entre ells Zambrano, han sigut acusats de participar en el fallit aixecament militar del 30 d’abril liderat per Guaidó, reconegut com a president interí de Veneçuela per 54 nacions.

Zambrano va ser detingut dimecres pels serveis d’intel·ligència veneçolans.

La detenció va tenir un toc surrealista: Zambrano es va negar a sortir del seu vehicle, per la qual cosa els oficials del Servei Bolivarià d’Intel·ligència (Sebin) van ordenar que l’automòbil fos traslladat amb una grua fins a l’Helicoide, seu a Caracas d’aquest cos d’intel·ligència.

Segueix la tensió a Veneçuela

Veneçuela travessa una gran tensió política des del generpassat, quan Maduro va jurar un nou mandat de sis anys que no reconeix l’oposició i part de la comunitat internacional i, en resposta, Guaidó es va proclamar president interí del país.

L’OEA va declarar el 10 de gener il·legítima la presa de possessió de Maduro, però no ha aprovat cap resolució que específicament reconegui Guaidó com a president de Veneçuela.

Notícies relacionades

De manera bilateral, la major part dels estats membres han reconegut com a president interí de Veneçuela Guaidó, que també ha rebut el suport del secretari general de l’organisme, Luis Almagro.

L’arrest de Zambrano ja va ser condemnat la setmana passada per la Unió Europea (UE), el Grup de Lima i l’oficina de l’alta comissionada de l’ONU per als Drets Humans, Michelle Bachelet.