tensió al Golf

L'Aràbia Saudita denuncia atacs amb drons a les seves instal·lacions petrolieres

Riad afirma que s'han produït explosions en dues estacions de bombatge de cru

zentauroepp48134348 a fisherman prepares his boat near an oil storage tank in fu190514135009

zentauroepp48134348 a fisherman prepares his boat near an oil storage tank in fu190514135009 / Jon Gambrell

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les autoritats de l’Aràbia Saudita han denunciat avui que drons carregats amb explosius han atacat dues estacions de bombatge de petroli, hores després que dos dels seus barcos petroliers patissin una sèrie de presumptes sabotatges diumenge en aigües dels Emirats Àrabs Units (EAU). Aquests incidents tenen lloc en plena crisi entre els Estats Units –gran aliat de Riad– i l’Iran pel programa nuclear i han fet créixer la tensió bèl·lica en aquesta estratègica regió del món.

El ministre d’Energia saudita, Khalid al-Falih, ha qualificat l’atac amb drons d’"acte terrorista" i ha dit que les explosions no havien interromput la producció ni l’exportació de cru. Al-Falih ha afegit que el gegant estatal Aramco, la gran empresa d’hidrocarburs, s’ha vist obligada a aturar el bombatge a l’oleoducte afectat, l’Est-Oest, mentre s’avaluen els danys i se’n reparen les estacions, segons un comunicat emès per l’agència estatal de notícies SPA.

Subministrament mundial

Notícies relacionades

Segons el ministre, l’atac s’ha produït entre les 6.00 i 6.30 del matí, hora local, a dues estacions a Dawadmi i Afif, a la regió de Riad, segons va indicar l’agència oficial saudita SPA. Els responsables saudites han advertit que l’atac atempta contra la seguretat en el subministrament energètic mundial, i han assenyalat com a responsables les milícies iemenites houthis, que recolza l’Iran.

La televisió Masirah ha informat aquest matí, citant una font militar, que els rebels havien llançat atacs amb drons contra "instal·lacions vitals saudites". L’Aràbia Saudita lidera una coalició que combat els líders houthis des de fa quatre anys, una guerra que ha desencadenat la crisi humanitària més gran d’aquest segle, segons ha denunciat en nombroses ocasions les Nacions Unides.