Un general veneçolà demana «aixecar-se» contra el Govern «castrocomunista» de Maduro

Ramón Rangel és un alt oficial de l'aviació que va fugir a Colòmbia

20190513 436571 venezuelae 1 1 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Reuters

Un general veneçolà ha demanat a l’Exèrcit que s’aixequin contra el president Nicolás Maduro.  Ramón Rangel, que s’identifica en un vídeo com a general de la Força Aèria, afirma que el Govern veneçolà està controlat per la "dictadura comunista" de Cuba, un aliat clau de Maduro. "Hem de trobar una manera de desfer-nos de la por, sortir als carrers, protestar i buscar una unió militar per canviar aquest sistema polític", diu Rangel, que vesteix de civil i sosté una còpia de la Constitució a la mà. "És hora d’aixecar-se", afirma.

No és el primer militar d’alt rang que es manifesta contra Maduro i els que ho ha fet han fugit del país. De moment, i malgrat un grapat de desercions, tot indica que Maduro manté unida la cúpula militar del país.

"Traïdor al poble"

Poc després d’aparèixer el vídeo a Youtube, el comandant de la Força Aèria, Pedro Juliac, va publicar una foto de Rangel a Twitter amb la frase "traïdor al poble veneçolà i a la revolució". Rangel és un oficial militar actiu que va fugir a Colòmbia el mes passat, segons una font pròxima a l’exèrcit de Veneçuela que va demanar no ser identificat.

Notícies relacionades

A diferència d’altres oficials que van fer declaracions similars, Rangel no expressa el seu recolzament a Juan Guaidó, el líder de l’oposició que va invocar la Constitució el gener per assumir la presidència interina. Més de 50 nacions, inclosos els Estats Units i la majoria de les nacions sud-americanes, consideren Guaidó el líder legítim de Veneçuela.