Assajos nuclears

L'ONU avisa que els míssils de Corea del Nord eleven la tensió

Després de l'exercici militar realitzat pels nord-coreans, les Nacions Unides assegura que és urgent tornar al diàleg entre els EUA i el país asiàtic

JHK01  SEUL  COREA DEL SUR   09 05 2019 - Varios surcoreanos siguen por television el lanzamiento de una serie de proyectiles no identificados desde Corea del Norte  en la Estacion de Seul  Corea del Sur   este jueves  Corea del Norte ha disparado una serie de proyectiles no identificados apenas cuatro dias despues de realizar otro lanzamiento  segun informo el Estado Mayor Conjunto surcoreano  JCS   EFE  Jeon Heon-kyun

JHK01 SEUL COREA DEL SUR 09 05 2019 - Varios surcoreanos siguen por television el lanzamiento de una serie de proyectiles no identificados desde Corea del Norte en la Estacion de Seul Corea del Sur este jueves Corea del Norte ha disparado una serie de proyectiles no identificados apenas cuatro dias despues de realizar otro lanzamiento segun informo el Estado Mayor Conjunto surcoreano JCS EFE Jeon Heon-kyun / JEON HEON-KYUN (EFE)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El llançament de dos míssils balístics per part de Corea del Nord només serveix per "augmentar la tensió", han advertit aquest dijous les Nacions Unides, abans de demanar que es reprengui el diàleg entre els Estats Units i el país asiàtic. El portaveu Farhan Haq va dir que l’ONU està al corrent de l’assaig dut a terme en les últimes hores i que el secretari general, António Guterres, està seguint els esdeveniments.

Haq va apuntar que Guterres "anima totes les parts a continuar el diàleg per a una pau sostenible i una desnuclearització completa i verificable". Per a les Nacions Unides, els llançaments de míssils per part de Corea del Nord "només serveixen per augmentar la tensió a la regió".

El llançament de míssils

Els dos projectils llançats, míssils balístics de curt abast, van caure al Mar de l’Est (nom que rep el Mar del Japó a les dues Corees), segons les autoritats de Corea del Sud. Aquesta prova d’armes arriba tot just cinc dies després que Corea del Nord disparés també diversos projectils, alguns dels quals es creu que eren míssils de curt abast similars a l’Iskander rus.

Aquestes accions endureixen el to nord-coreà en ple estancament de les converses amb els Estats Units, després de la cimera fallida de Hanoi i sembla que exigeixen un ràpid retorn a la mesa de negociació i actituds més flexibles. En aquesta reunió, el règim va demanar una desnuclearització i una relaxació de sancions gradual, una cosa que la Casa Blanca, que aposta per un desarmament nord-coreà immediat, va considerar inacceptable.

Violen els acords

Notícies relacionades

Disparar aquest tipus de projectils viola les resolucions de l’ONU, que prohibeixen a Corea del Nord testar qualsevol tipus de míssils balístics o tecnologia que hi estigui relacionada, tot i que el mateix president sud-coreà, Moon Jae-in, va considerar en una entrevista televisada que és massa aviat per fer valoracions en el sentit d’eventuals violacions per part de Pyongyang.

L’última vegada que es va confirmar quel’exèrcit nord-coreà va provar un míssil d’aquest tipus va ser el novembre del 2017, quan en va disparar un d’intercontinental –amb capacitat per assolir els EUA– més sofisticat.