GUERRA COMERCIAL

Bicicletes infantils o medicines per a animals, els productes afectats pels aranzels de Trump

La pujada aranzelària dels EUA a les importacions xineses perjudicarà més de 6.000 articles

zentauroepp2532637 nio en bici190510133351

zentauroepp2532637 nio en bici190510133351 / JOSEP GARCIA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’augment dels aranzels que ha decretat el president dels Estats Units, Donald Trump, del 10% al 25% en 200.000 milions de dòlars en productes xinesos ha entrat en vigor aquest divendres, mentre continuen les converses entre Pequín i Washington per intentar rescatar un acord comercial. 

Per la seva part, el gegant asiàtic ha respost amb l’anunci de “contramesures necessàries” sense detallar les mesures. El ministre de Comerç xinès ha lamentat “profundament” la decisió de Trump, en el que sembla una seriosa advertència que incrementa la tensió en la guerra comercial entre les dues potències econòmiques. 

Més de 6.000 articles es veuran afectats a causa dels nous aranzels, entre els quals s’inclouen productes alimentaris, minerals i béns de consum. Aquests són alguns delsproductes nord-americans perjudicats, segons la BBC.

1. Bicicletes infantils

“L’augment proposat del 25% a les bicicletes estàndard –no elèctriques– tindrà un efecte dramàtic en el preu de les bicicletes per nens”, diu Joe DeChamp de Hyper Bicycles. Aquestes bicicletes estan disponibles a un preu relativament baix per a les famílies nord-americanes.

2. Medicines per a animals

“La llista inclou productes importats per companyies de salut animal de la Xina que representen ingredients crucials per a molts medicaments veterinaris fabricats als EUA”, diu Rachel Cumberbatch de l’Institut de Salut Animal. I agrega que pot portar fins a quatre anys trobar un nou proveïdor. Com a resultat, diu, augmentarà el cost de fabricació i perjudicarà la competitivitat de les companyies del país. 

3.  Bressols per a nadons

“L’augment dels aranzels sobre els productes de llits per a nens comportarà un risc més gran per a la seguretat dels menors”, afirma Sam Shamie, de Delta Enterprise Corporation. “Els augments de preus per als bressols i altres productes juvenils faran que els consumidors, especialment la classe mitjana-baixa, recorri als productes utilitzats i reconstruïts” augmentant el perill de no complir els estàndards de seguretat. 

4. Teules 

“Un dels principals ingredients essencials en el nostre procés de fabricació és el pigment d’òxid de ferro inorgànic, així com la matèria colorant relacionada, que es produeix a la Xina”, diu Seamus Burlingame d’Eagle Roofing Products. La companyia importa aquests materials pel voltant 20 milions d’euros cada any. “Si augmenten els aranzels, no tindrem més remei que augmentar el preu final als consumidors”, afegeix. 

5. Frigorífics, deshumidificadors i aires condicionats

Danby Appliances té quatre fàbriques als EUA –a Ohio, Arizona, Alabama i Nova Jersey– però demana a l’Administració de Trump que elimini els aranzels proposats per als refrigeradors, congeladors o assecadors xinesos. “Qualsevol tarifa simplement resultaria en un augment del cost del producte per al consumidor nord-americà”, diu Jim Estill de Danby Appliances. 

6. Pneumàtics 

L’Associació de Fabricants de Llantes dels EUA és un dels molts organismes comercials que protesten contra els aranzels de Trump. “Els nostres proveïdors estan ja experimentant una escassetat que afectarà a les nostres operacions de fabricació”, diu Tracey Norberg. Les restriccions comercials addicionals, agrega, podrien dificultar “assegurar la qualitat i quantitat de materials necessaris per a la fabricació de pneumàtics”.

7. Bosses i maletes

Kenneth O'Brien, del Grup Gemini Shippers, és particularment expressiu en la seva oposició alsaranzels  a les importacions xineses ja que “conduiran a la destrucció de llocs de treball nord-americans i la possible fallida de les petites empreses”. I cita diversos exemples: “El tipus d’impost sobre una simple gorra infantil augmentarà de 7,9% a gairebé el 18%; per a les bosses de cuir barates –típics entre els treballadors– augmentarà del 10% al 20% i el tipus d’impost per a l’equipatge bàsic utilitzat pels nord-americans augmentarà del 20% al 30%”.

Partidaris dels aranzels

Notícies relacionades

No obstant, alguns organismes comercials recolzen l’actitud de Trump sobre la Xina, com Southern Shrimp Alliance, que fins i tot demana més aranzels. L’organització, que representa els pescadors i processadors de gambes als estats costaners de Carolina del Nord o Florida, diu que les importacions del gegant asiàtic representen un risc per a la salut i per a “una indústria que recolza milers de petits i mitjanes empreses familiars”. I al·leguen que “l’ús d’antibiòtics continua sent freqüent en l’aqüicultura xinesa”, motiu pel qual el gegant asiàtic “té el pitjor registre del país degut a la presènciad’antibiòtics prohibitsen els enviaments de productes del mar als EUA”.

Trump ha reaccionat a les queixes verbalitzades per alguns empresaris nord-americans: “¡Fes els teus productes als Estats Units i no hi haurà aranzels!”.