FESTIVITAT A RÚSSIA

Putin es conjura per mantenir la potència militar de Rússia durant la celebració del Dia de la Victòria

Uns 13.000 soldats desfilen durant la tradicional parada a la plaça Roja, a la qual no van assistir líders estrangers aliens a l'ex-URSS

Sí que van assistir a l'esdeveniment, en canvi, personalitats pro-Kremlin del món de la cultura com l'actor Steven Seagal, l'escriptor Pérez Reverte o el pintor Ferrer-Dalmau

zentauroepp48078853 russian servicewomen march through red square during the vic190509172208

zentauroepp48078853 russian servicewomen march through red square during the vic190509172208 / MLADEN ANTONOV

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Els núvols baixos i l’escassa visibilitat al cel moscovita han impedit als caces bombarders Sujói i MiG, un any més, sobrevolar el centre de la capital, però no han restat un bri d’espectacularitat a l’anual parada del Dia de la Victòria, en la qual Rússia exhibeix regularment al món el seu poder militar i els seus avenços armamentístics. El president rus, Vladímir Putin, s’ha compromès durant la seva intervenció a continuar invertint en l’Exèrcit del seu país perquè mantingui intacta la seva força de combat.

"Les lliçons de la guerra són vàlides una vegada més; hem fet i farem tot el necessari per garantir l’elevada capacitació de les nostres Forces Armades, ha promès el líder del Kremlin. A falta d’una economia robusta, l’Exèrcit s’ha convertit en el pilar principal principalen el qual s’assenta la capacitat de dissuasió de la Rússia de Putin, enfrontada a Occident arran de les guerres d’UcraïnaSíria i la crisi de Veneçuela. Reforçant la idea d’una Rússia-fortalesa assetjada des de múltiples fronts, Putin ha recordat la frase que van immortalitzar els defensors de Brest, ciutat fronterera de Bielorússia amb Polònia, on va tenir lloc la primera batalla que va entaular l’URSS en la contesa contra els nazis: "Moro però no em rendeixo".

Colorista aparador

La parada militar s’ha transformat, com és habitual, en el colorista aparador en el qual el país exposa el seu equipament bèl·lic, tot i que aquest any, a diferència d’altres exercicis anteriors, les novetats van brillar per la seva absència. Hi han participat al voltant de 13.000 soldats, míssils intercontinentals i balístics, entre els quals la plataforma de llançament Yars-24(SS-29 en la terminologia de l’OTAN) o els avançats sistemes de defensa antiaèria S-400, que han sigut desplegats a Síria i han sigut decisius per revertir la sort de la contesa en favor del règim sirià i els seus aliats Rússia i l’Iran.

Notícies relacionades

Des que es van reprendre les tensions entre Occident i el Kremlin, els líders estrangers eviten acudir a Moscou durant aquestes dates, una circumstància que s’ha complert també en aquest 2019. Només personalitats polítiques de les antigues exrepúbliques soviètiques, com l’expresident del Kazakhstan Nursultan Nazarbayev, van ser presents en la cita, a més d’una plèiade de personatges cèlebres del món de la cultura i que en el passat han mostrat simpaties cap a Moscou com l’actor nord-americà Steven Seagal, l’escriptor espanyol Arturo Pérez Reverte o fins i tot el pintor hiperrealista barceloní Augusto Ferrer-Dalmau, que ha aprofitat el seu viatge a la capital russa per presentar el seu quadro: "Alep, l’ajuda arriba", dedicat, en paraules de la portaveu del Ministeri d’Exteriors, Maria Zajárova, a "la missió russa de pau a Síria".

Davant les multituds que la festivitat congrega anualment als carrers de les ciutats russes, nombroses veus dins i fora del país s’alcen per denunciar el que consideren una "instrumentalització" de la festivitat per part del president Putin per legitimar-se. "Els ostentosos rituals que han marcat aquesta celebració en els últims anys estan dissenyats per vincular una sagrada victòria (per al país) amb Putin, el seu hereu i exponent", ha denunciat a 'The Moscow Times' Andréi Kolesnikov, del centre Carnegie a Moscou.