TENSIÓ ENTRE GRANS POTÈNCIES

Rússia s'alinea sense fissures amb l'Iran

El ministre Lavrov exhorta Europa a acceptar les exigències de Teheran respecte al pacte nuclear

zentauroepp47036035 russian president vladimir putin delivers a state of the nat190220200643

zentauroepp47036035 russian president vladimir putin delivers a state of the nat190220200643 / Alexander Zemlianichenko

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Rússia ha ofert, aquest dimecres, un suport sense fissures a l’Iran en el seu pols amb Occident per la continuïtat del pacte nuclear. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha fet recaure per complet en l’Administració de Donald Trump la responsabilitat de la possible ruptura de l’acord del 2015 i ha donat a entendre que Teheran s’ha vist obligat a reaccionar després d’haver advertit de manera reiterada de les "conseqüències" de la retirada nord-americana.

"El president Putin ha advertit repetidament de les conseqüències d’adoptar passos irreflexius respecte a l’Iran; amb això vull referir-me a la decisió de Washington [de retirar-se el pacte]; ara estem veient que aquestes conseqüències estan començant a passar", ha remarcat Peskov. La vigília, el Govern iranià havia anunciat que es desdeia d’alguns dels seus compromisos per limitar el seu programa nuclear, en concret que deixarà de limitar les seves reserves d’aigua pesada i d’urani enriquit, i va advertir amb noves mesures en el cas que els països europeus, en el termini de dos mesos, no acabin amb l’aïllament del sector local petrolier i bancari, seguint amb els termes del pacte.

Visita de Javad Zarif a Moscou 

Notícies relacionades

Coincidint amb l’escalada de tensió, el ministre d’Exteriors iranià, Mohamed Javad Zarif, ha viatjat a Moscou, on s’ha reunit amb el seu homòleg rus, Serguéi Lavrov. Recorrent al Kremlin per obtenir el seu recolzament, Teheran sembla seguir el rastre d’altres països o dirigents internacionals amb tractes o relacions amb Washington que es troben sota mínims o que han naufragat, com ara el líder nord-coreà Kim Jong-un, que va mantenir recentment una cimera amb el president Vladímir Putin a Vladivostok, o el mateix líder veneçolà, Nicolás Maduro, que sembla que podria visitar Rússia pròximament.

Javad Zarif ha assegurat a la capital russa que l’acord nuclear sobreviurà només si Europa compleix els seus "compromisos" en un termini de dos mesos. "Rússia i la Xina han complert les seves obligacions, però altres parts, incloent-hi els europeus, no", ha denunciat el responsable. Al seu costat, Lavrov assentia i exhortavaAlemanya,Françai laGran Bretanyaa donar resposta a les exigències iranianes abans del termini fixat. És "vital" que es permeti a l’Iran exportar cru, segons ha manifestat Lavrov, que ha aprofitat l’ocasió per denunciar les temptatives de Washington d’impedir que el país persa comerciï amb els hidrocarburs, la seva principal riquesa.