TERRORISME ISLÀMIC

Nou ferits en un atac talibà contra una oenagé a Kabul

L'atac es produeix després que els insurgents del mul·là Haibatullah anunciessin el seu tradicional increment de les operacions militars

zentauroepp48063869 kabul190508122732

zentauroepp48063869 kabul190508122732 / Rahmat Gul

2
Es llegeix en minuts
El Peródico / Efe

Almenys nou persones han resultat ferides en un atac reivindicat pels talibans  contra l’oenagé internacional Counterpart International al centre de Kabul, atac que va començar amb una potent explosió després de la qual un grup d’insurgents van entrar al recinte de l’organització. 

"Les ambulàncies de Kabul han evacuat fins ara nou persones ferides de la zona de Shar-e-Naw, on va tenir lloc l’explosió", ha anunciat el portaveu del ministeri de Salut Pública, Wahidullah Majroh. L’atac estava dirigit "contra l’ONG humanitària coneguda com a Counterpart International", que es troba en una zona cèntrica de Kabul limítrofa amb edificis governamentals, ha explicat per la seva part el portaveu de la policia de la capital, Basir Mujahid.

"Després de la primera explosió, relativament forta, un grup d’atacants armats, del qual encara desconeixem el nombre, van entrar al recinte de l’oenagé  i hi van prendre posicions", va afegir Mujahid. Segons la font, després de la detonació les autoritats van bloquejar l’accés a la zona i hi van enviar les forces de seguretat, que han evacuat fins al moment a un lloc segur 150 empleats de l’oenagé. "Les forces especials han desallotjat ja la primera planta de l’edifici de l’ONG i estan ocupades desallotjant la resta de l’edifici. S’estan produint encara tirotejos esporàdics", ha conclòs.

El portaveu talibà Zabihullah Mujahid ha reivindicat l’acció en un comunicat en què va acusar l’"oenagé nord-americana" d’haver sigut creada per l’Agència dels Estats Units per al Desenvolupament Internacional (USAID) i d’estar "involucrada en diverses activitats occidentals destructives". Segons el portaveu talibà, Counterpart duu a terme "un perillós programa anomenat Àngel que té com a objectiu promoure les relacions entre homes i dones" i a les seves instal·lacions formen més treballadors de l’Administració afganesa per impulsar la "ideologia antiislàmica i la promoció de la cultura occidental".

Negociacions de pau

Notícies relacionades

L’atac es produeix menys d’un mes després que els insurgents del mul·là Haibatullah anunciessin el seu tradicional increment de les operacions militars amb l’arribada del bon temps, malgrat que en els últims mesos han mantingut diverses rondes de negociacions per a la pau amb representants nord-americans als països del Golf. La setmana passada uns 3.200 líders tribals, polítics i ciutadans influents es van reunir a Kabul per analitzar unes possibles negociacions de pau amb els talibans i van demanar un alto el foc i un diàleg "intraafgà".

La guerra l’Afganistan, que va començar el 2001 amb la invasió nord-americana i l’enderrocament dels talibans, es troba en un dels seus moments més sagnants, sense que al camp de batalla s’entrevegin canvis. En l’actualitat, el Govern afganès controla al voltant d’un 55% del territori i els talibans en dominen gairebé l’11%, mentre que la resta del país està en disputa, segons les últimes dades de l’Inspecció General Especial per a la Reconstrucció de l’Afganistan (SIGAR), del Congrés dels EUA. Un total de 3.804 civils van morir a l’Afganistan el 2018 a causa de la intensificació dels atacs aeris dels EUA i l’augment dels atemptats suïcides, segons un informe de l’ONU.

Temes:

Afganistan Kabul