TENSIÓ GEOESTRATÈGICA

Els EUA envien un portaavions el Pròxim Orient per les "amenaces" de l'Iran

"Washington no està buscant una guerra contra el règim iranià, però estem preparats per respondre a qualsevol atac", ha anunciat John Bolton

zentauroepp48033265 portaaviones iran190506124548

zentauroepp48033265 portaaviones iran190506124548 / MC3 JERINE LEE US NAVY HANDOUT H

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Els Estats Units han desplegat un portaavions amb el seu grup de combat i bombarders de la Força Aèria al Pròxim Orient pels "senyals i advertències preocupants" de l’Iran i per mostrar la posició nord-americana davant de qualsevol atac, segons ha anunciat l’assessor de Seguretat Nacional, John Bolton.

Washington "està desplegant l’USS Abraham Lincoln Carrier Strike Group i un grup especial de bombarders a la regió del Comando Central dels EUA", una àrea que inclou el Pròxim Orient, ha indicat Bolton en un comunicat difós diumenge. La mesura respon a "una sèrie d’indicacions i advertències preocupants i progressives", ha dit Bolton, que no va proporcionar més detalls sobre el desplegament. 

El principal assessor en matèria de seguretat del president dels EUA, Donald Trump, ha explicat que Washington vol "enviar un missatge clar i inequívoc al règim iranià que qualsevol atac als interessos dels EUA o dels seus aliats s’enfrontarà amb una força implacable", en un moment d’elevades tensions entre els dos països. 

Respondre a qualsevol atac

"Els EUA no estan buscant una guerra contra el règim iranià, però estem completament preparats per respondre a qualsevol atac, ja sigui per mitjancers, el Cos de la Guàrdia Revolucionària Islàmica o les forces iranianes regulars", ha dit el funcionari sobre l’última decisió de l’Administració Trump per augmentar la pressió sobre l’Iran. Bolton, que ha encapçalat una política cada vegada més agressiva dels EUA sobre l’Iran, ha dit que la decisió podria exacerbar els problemes entre els dos països

De moment, el Pentàgon no ha fet comentaris sobre les declaracions de Bolton, mentre el secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, quan li han preguntat per la premsa durant un vol a Finlàndia, es va limitar a afirmar: "És una cosa en la qual hem estat treballant durant un temps", segons 'The New York Times'. "És absolutament cert que hem vist una escalada d’accions per part dels iranians i és igualment cert que responsabilitzarem els iranians pels atacs als interessos nord-americans", va dir Pompeo, a l’afegir que els EUA tenen "bones raons" per comunicar amb claredat als iranians com serà la resposta a les seves accions.

Aïllament polític i econòmic

Un oficial militar va dir al mateix diari que fins divendres passat, els analistes militars no estaven rastrejant cap amenaça iraniana, per la qual cosa qualsevol problema sobre això ha hagut de sorgir en les últimes 24 o 48 hores. Per la seva part, l’Iran va advertir recentment que bloquejaria l’estret d’Ormuz si se li prohibeix utilitzar el canal estratègic, ja que al voltant d’una cinquena part del petroli consumit a escala mundial passa per aquest estret.  

Notícies relacionades

A més, Washington va anunciar el mes passat que ja no eximirà cap país de sancions si continuen comprant petroli iranià, en un intent per reduir a zero les exportacions petrolieres de l’Iran, els principals compradors del qual són la Xina, Índia, Turquia, el Japó i Corea del Sud. Trump també ha inclòs en la llista negra el cos de la Guàrdia Revolucionària d’elit de l’Iran, fent el pas sense precedents de designar-lo com una organització terrorista estrangera, una cosa que l’Iran va rebre com una provocació nord-americana.

Els esforços de Trump per imposar l’aïllament polític i econòmic a Teheran van començar l’any passat, quan es va retirar unilateralment de l’històric acord nuclear que l’Administració Obama i altres potències mundials van negociar amb l’Iran el 2015. Els governs europeus s’han oposat al restabliment de les sancions per part de Washington a l’Iran.