Crisi a Veneçuela

Borrell afirma que Espanya limitarà les activitats polítiques de Leopoldo López a l'ambaixada

"No permetrem que l'ambaixada es converteixi en un centre d'activisme", recalca el ministre d'Exteriors

El Govern reitera que no té intenció d'entregar el líder opositor veneçolà

9eaa35bd-47b9-445a-b107-265381c28760-hd-web / periodico

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ministre d’Afers Exteriors en funcions, Josep Borrell, ha assegurat aquest divendres que Espanya "limitarà" les activitats polítiques de Leopoldo López mentre estigui a la residència de l’ambaixador d’Espanya a Veneçuela.

"Espanya no permetrà que la seva ambaixada es converteixi en un centre d’activisme polític", ha recalcat Borrell a un grup de periodistes a Beirut, on està de viatge oficial.

Les declaracions de Borrell arriben després que López oferís una roda de premsa al jardí de l’ambaixada i anunciés que hi haurà més alçaments en contra del Govern de Nicolás Maduro. El titular espanyol d’Exteriors ha puntualitzat que la figura d’"hoste o acollit" a l’ambaixada implica una limitació en la seva activitat política i que aquesta "a partir d’ara" serà "regulada".

Comunicat del Govern central

La nit passada, el Govern espanyol va emetre un comunicat per remarcar que no té intenció d’entregar el líder opositor veneçolà Leopoldo López després de l’ordre de detenció dictada pel Tribunal Suprem de Justícia de Veneçuela, i va expressar el seu desig de trobar una "solució com més aviat millor". López ha agraït a Espanya la seva solidaritat amb Veneçuela. Aquesta posició de l’Executiu central ha sigut reiterada aquest divendres pel ministre de Foment, José Luis Ábalos. "La intenció del Govern és que se segueixi mantenint allà, per la qual cosa esperem també que es mantingui la seguretat de les instal·lacions de l’ambaixada i no es produeixi cap intervenció", ha subratllat.

En el comunicat, enviat dijous a la nit, l’Executiu en funcions de Pedro Sánchez assenyala que "Espanya no té intenció" d’entregar el dirigent veneçolà de l’oposició, i afegeix que López, la seva dona, Lilian Tintori, i la seva filla de 15 mesos "són a la residència de l’ambaixador d’Espanya a Caracas per voluntat pròpia". Espanya, afegeix la nota oficial, "confia que les autoritats veneçolanes respectin la inviolabilitat de la residència de l’ambaixador espanyol".

El Govern espanyol admet que l’ordre de detenció dictada pel Tribunal Suprem de Justícia de Veneçuela "es tracta d’un moviment judicial esperat". "El que és clar és que el poble veneçolà ha de patir el mínim, per la qual cosa volem i demanem que no hi hagi costos en la vida de les persones", ha afegit Ábalos.

L’ambaixador es reuneix amb Arreaza

Dijous a la nit, el Ministeri d’Afers Estrangers va emetre també un comunicat per informar que l’ambaixador d’Espanya a Veneçuela, Jesús Silva Fernández, “s’ha reunit amb el ministre veneçolà d’Afers Exteriors, Jorge Arreaza, amb qui ha tingut ocasió d’analitzar la situació”.

“El Govern d’Espanya –assenyala la nota oficial d’Exteriors– confia que les relacions bilaterals entre els dos països no es veuran afectades per aquesta situació. El seu desig és que es pugui trobar una solució com més aviat millor, deixant constància que en cap cas contempla l’entrega de Leopoldo López a les autoritats veneçolanes ni el seu desallotjament de la residència de l’ambaixador".

Afegeix que "el Govern d’Espanya manté els canals de comunicació oberts amb totes les parts i reitera la seva voluntat de contribuir de forma constructiva a una solució democràtica i pacífica de la crisi veneçolana, recolzant també els esforços del Grup Internacional de Contacto."

Crítiques de l’ambaixador de Veneçuela a Espanya

La decisió de López de refugiar-se a l’ambaixada espanyola ha enutjat el Govern veneçolà. El seu ambaixador a Espanya, Mario Isea, ha considerat aquest divendres que el dirigent opositor utilitza la legació diplomàtica com a "base d’operacions" per "encoratjar un cop".

"No és apropiat, si és un hoste del Govern espanyol, que les condicions les posi ell", ha afirmat Isea sobre el fet que López atengués els mitjans a l’ambaixada. "És insòlit que s’utilitzi la casa de l’ambaixador com a base d’operacions per encoratjar un aixecament militar, després que va fracassar el seu intent del 30 d’abril", ha insistit en declaracions a RNE.

Sobre un possible alçament militar a Veneçuela, Isea ha recordat que Leopoldo López "fa cinc anys que diu això" i ha criticat que el seu partit, Voluntat Popular, "hagi sigut el que ha impedit el diàleg" al país caribeny. "És ell el que manté aquesta tesi d’incendiar el país fins que caigui el Govern", ha subratllat. Isea, a més, ha considerat que l’estada de l’opositor segueix un "guió" dissenyat pels Estats Units per "crear problemes diplomàtics i pressionar Espanya" i ha censurat que la situació a Veneçuela "s’instrumentalitzi" en el context polític espanyol".

Ordre de detenció

Notícies relacionades

La justícia veneçolana va ordenar aquest dijous capturar López al considerar que dimarts va eludir el seu arrest domiciliari. A López, que va recolzar un efímer aixecament militar contra el Govern de Nicolás Maduro, se li va revocar la mesura de detenció domiciliària "per haver-la violat de manera flagrant", diu una nota de premsa difosa pel Tribunal Suprem de Justícia (TSJ). El Suprem afegeix que l’opositor, privat de llibertat des del 2014 i sentenciat a gairebé 14 anys, també va violar "la mesura referida a la condició relativa a pronunciaments polítics per mitjans de comunicació convencionals i no convencionals, nacionals i internacionals".

El ministre espanyol d’Exteriors en funcions, Josep Borrell, havia declarat hores abans que López està com a "hoste" a la residència de l’ambaixador d’Espanya a Veneçuela després del seu arrest domiciliari i que no hi és com a asilat “fins que s’aclareixin "els passos a seguir". Va precisar que López "no ha formulat cap demanda d’asil, i que, a més, l’hauria de fer en territori espanyol, d'acord amb la nostra legislació".