TENSIÓ AL PAÍS CARIBENY

Maduro exigeix fidelitat als militars i el nombre de morts s'eleva ja a quatre

Espanya afirma que no entregarà Leopoldo López sobre el que el Tribunal Suprem de Veneçuela ha ordenat una ordre d'arrest

Venezuela s President Nicolas Maduro attends a ceremony to commemorate the 27th anniversary of late Venezuelan President Hugo Chavez failed coup attempt in Maracay  Venezuela February 4  2019  Miraflores Palace Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY

Venezuela s President Nicolas Maduro attends a ceremony to commemorate the 27th anniversary of late Venezuelan President Hugo Chavez failed coup attempt in Maracay Venezuela February 4 2019 Miraflores Palace Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY / HANDOUT (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Agencias

Nicolás Maduro ha arengat aquest dijous els militars a desarmar els "traïdors" i "colpistes" durant una visita que ha fet al Ministeri de Defensa, 48 hores després de l’efímer aixecament que va estar encapçalat pel líder opositor i cap del Parlament, Juan Guaidó. El president veneçolà ha demanat lleialtat als soldats davant la situació que viu el país. “La Força Armada Nacional Bolivariana s’ha de mostrar cada vegada més subordinada al comandament, cada vegada més obedient, cohesionada, disciplinada, cada vegada més socialista, antiimperialista, cada vegada més chavista", ha afirmat Maduro davant la plana major de l’Exèrcit.

Durant el seu discurs, Maduro ha dit als uniformats que "ha arribat l’hora de combatre i derrotar intents colpistes de traïdors que es venen els dòlars de Washington". En aquest sentit, ha tornat a acusar el Govern dels Estats Units per la sublevació de dimarts, que ha desencadenat dos dies de protestes antigovernamentals. En aquestes dues jornades d’enfrontaments entre els partidaris de Guaidó i la policia ja es comptabilitzen quatre morts i prop de 200 ferits, segons dades no oficials. L’últimes dues víctimes són els adolescents Yoifre Hernández Vásquez, de 14 anys, i Yosner Graterol, de 16, que han mort aquest dijous durant els enfrontaments amb les forces policials i de l’Exèrcit. Segons l’ONG Observatorio de Conflictos (OVCS), amb aquestes dues últimes víctimes el nombre de morts durant aquest any per accions contra el Govern de Maduro s’eleva ja a 57 persones.

Borrell desmenteix que López estigui asilat a l’ambaixada espanyola  

Mentrestant, el dirigent opositor Leopoldo López, alliberat de la presó dimarts passat per Juan Guaidó i un grup de militars, es troba, juntament amb la seva dona i la seva filla de 15 mesos, a la residència de l’ambaixada d’Espanya a Veneçuela, segons ha afirmat el ministre d’Exteriors, Josep Borrell. "No hi està com a asilat", ha explicat Borrell, que ha afegit: "D’acord amb la legislació espanyola, les demandes d’asil s’han de produir en territori espanyol; per tant, el senyor López no hi està com a asilat, hi està simplement com un hoste de l’ambaixada fins que s’aclareixin quins són els passos que s’han de seguir”.

Notícies relacionades

El Govern espanyol ha assegurat en un comunicat que no té intenció d’entregar Leopoldo López després de l’ordre de detenció dictada pel Tribunal Suprem de Justícia de Veneçuela. En un comunicat, l’Executiu afirma que López, la seva dona i la seva filla es troben a la residència de l’ambaixador d’Espanya a Caracas per voluntat pròpia en qualitat d’"hoste". Espanya confia que les autoritats veneçolanes respectin la inviolabilitat de la residència de l’ambaixador espanyol a Caracas, afegeix la nota oficial.

Domicili desvalisat

Mentrestant, la vivenda de Leopoldo López ha sigut desvalisada aquest dijous, en un acte que ha sigut atribuït als serveis d’intel·ligència de Veneçuela, segons diversos testimonis. "Ha sigut el Sebin (Servei Bolivarià d’Intel·ligència Nacional), el Sebin dels dolents, perquè hi ha sebins patriotes que volen la llibertat de Veneçuela", ha afirmat Lilian Tintori, dona de López, a l’entrar al seu domicili per primera vegada per revisar els desperfectes.