La força de l'extrema dreta

Vox se situa a la cua en percentatge de vots dels partits ultres d'Europa

La formació d'Abascal, amb el 10,26% de les paperetes, només és superat per sota per Alba Daurada a Grècia, amb el 7%

zentauroepp47943648 spanish far right vox party leader and candidate for prime m190429100933

zentauroepp47943648 spanish far right vox party leader and candidate for prime m190429100933 / OSCAR DEL POZO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Al llarg dels últims anys l’extrema dreta ha crescut de manera espectacular a tots els països europeus i té ara com a principal objectiu entrar amb força al Parlament Europeu en les eleccions del 26 de maig. Les enquestes auguren que aconseguiran el seu objectiu.

Però els sondejos no sempre són de confiança i una mostra d’això va ser el revés que va patir en les eleccions d’ahir a Espanya la formació Vox, malgrat haver entrat per primera vegada al Parlament i amb ni més ni menys que 24 diputats.  Les expectatives del partit d’Abascal, no obstant, eren  molt més optimistes i gairebé triplicaven aquesta xifra.

Amb aquest resultat, els ultres espanyols es col·loquen a la cua de les formacions d’extrema dreta més rellevants d’Europa, superats en percentatges de vots per totes les forces afins a la seva ideologia excepte a Grècia, amb Alba Daurada, que va aconseguir en les últimes eleccions gregues el 7% dels vots.

En els comicis d’ahir, Vox va obtenir el 10,26% de les paperetes, gens malament si es té en compte el creixement que ha tingut entre l’electorat en tan poc temps, un recolzament, no obstant, que és lluny del que han aconseguit a les urnes altres partits d’extrema dreta o populistes de dreta a la resta del continent.

Últimes eleccions

Notícies relacionades

Els que encapçalen la llistes de més recolzaments són el Fidesz d’Hongria, del primer ministre Viktor Orbán, amb el 44,7%; el PIS de Polònia, amb el 37,6%, i el FPÖ austríac, que en les últimes eleccions va aconseguir el 26%.  Tots aquests partits, a més, formen part dels seus respectius governs, ja sigui en solitari, com és el cas dels dos primers, o en coalició, en el cas d’Àustria.

En percentatge de vots, els d’Abascal s’han quedat a 10 punts del partit de Marine Le Pen a França, a set de la Lliga de Matteo Salvini a Itàlia, i també a set dels ultres finlandesos o suecs. El Partit per a la Llibertat (PVV) holandès de Geert Wilders va aconseguir en els últims comicis el 13,1%, mentre que Alternativa per a Alemanya (AfD), de Jörg Menthen, un 12,6%.