MAGRIB

L'ONU adverteix de la "greu situació humanitària" a Líbia

En tres setmanes de conflicte hi ha almenys 278 morts, 1.332 ferits i 40.000 desplaçats

zentauroepp47921712 topshot   african migrants who fled battle zones in libya ga190429135940

zentauroepp47921712 topshot african migrants who fled battle zones in libya ga190429135940 / MAHMUD TURKIA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després de més de tres setmanes d’intensos combats Trípoli, la situació humanitària és "greu" i és molt probable que es "deteriori" més en les pròximes setmanes, segons adverteix María do Valle Ribeiro, assistent de l’enviat de les Nacions Unides a Líbia.

Els combats s’estan mantenint al sud de Trípoli entre les forces lleials al Govern d’Unitat Nacional, reconegut per la comunitat internacional, i les del mariscal Khalifa Haftar, l’home fort a l’est del país i que va llançar una ofensiva per conquistar la capital el passat 4 d’abril.

"Mentre continuï aquesta situació [militar], hem d’esperar un deteriorament de la situació humanitària", ha exposat Do Valle Ribeiro en una entrevista amb AFP. "Quan veiem l’ús d’efectius aeris per albombardeig indiscriminat d’àrees densament poblades com vam veure la setmana passada, és difícil ser optimista", ha dit el cap adjunt de la missió de recolzament de l’ONU a Líbia, responsable de l’ajuda humanitària.

Dificultats d’accés

Segons Do Valle, la situació humanitària ja és "greu" quan s’enfila la quarta setmana del conflicte. Des del 4 d’abril, almenys 278 persones han mort i 1.332 han resultat ferides, segonsl’Organització Mundial de la Salut (OMS). A més, almenys 40.100 civils han fugit de casa seva com a conseqüència dels combats, i d’altres ho intenten, però es queden atrapats en zones de combat, especialment als afores del sud de Trípoli, una àrea de difícil accés per alsserveis sanitaris i les oenagés.

"Uns 3.500 migrants i refugiats estan en perill en centres de detenció a prop dels xocs armats", ha afegit la dirigent de l’ONU. Unes 800 persones ja han sigut evacuades dels centres d’Ain Zara, Abou Slim i Gasr ben Ghachir.

Necessitats urgents

Notícies relacionades

Les conseqüències dels combats s’estenen molt més enllà de les zones de conflicte i donen lloc a situacions preocupants quant a la provisió de serveis bàsics" de la capital, com a menció especial per als "subministramentsd’aigua i electricitat" i els serveis mèdics, així com respecte a "la disponibilitat de productes de consum bàsic i els seus preus", relaten des de les Nacions Unides.

Abordar aquesta emergència humanitària requereix el desemborsament de 9,1 milions d’euros, que "no cobreixen totes les necessitats", però sí permetrien una "resposta essencial per a les necessitats d’aquestes primeres setmanes de conflicte", destaca Do Valle.