INFORME GLOBAL

Trump augmenta la despesa militar i els EUA lideren l'increment global en inversió en armes i defensa

Washington, amb gairebé 650.000 milions, i la Xina, amb 250.000, per primera vegada representen més de la meitat del total mundial

Espanya va destinar 18.200 milions el 2018, un 1,3% del PIB i 5,2% menys que el 2017

zentauroepp15539100 aviones combate190429122748

zentauroepp15539100 aviones combate190429122748

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

A la llista de canvis que ha produït l’arribada de Donald Trump a la Casa Blanca s’ha de sumar el de la tendència en despesa militar de Washington. Per primera vegada des del 2010, els Estats Units van elevar l’any passat aquesta despesa, concretament un 4,6% respecte al 2017, segons dades que recull l’últim informe de l’Institut Internacional d’Investigació de la Pau d’Estocolm (SIPRI), publicat aquest dilluns.

Són en total 649.000 milions de dòlars d’inversió nord-americana que representen un 36% de la despesa militar mundial. Aquesta, amb 1,8 bilions que representen una alça del 2,6% respecte al 2017, assoleix també el seu màxim històric des que l’institut suec va començar a recopilar dades fiables globals el 1998. En aquest període, la despesa militar mundial ha crescut el 76%.

Per a Trump la despesa militar és senyal de la fortalesa i "grandesa" dels EUA, qüestió de complir la promesa de campanya que va fer d’augmentar la inversió en defensa i acompanya propostes deretallades del 23% del pressupost destinat a diplomàcia i ajuda al desenvolupament. És també una altra de les ruptures amb les polítiques de Barack Obama, que va aplicar al Pentàgon retallades i austeritat després dels vuit anys de mandat de George Bush, en què es van iniciar la denominada "guerra contra el terror" i les intervencions a l’Afganistan i a l’Iraq.

És, així mateix, conseqüència de la "gran competició de poder" amb la Xina i Rússia que entaula la seva Administració, que ha implementat des del 2017 nous programes d’adquisició d’armes a què Aude Fleurant, directora del programa d’Armes i Despesa Militar (AMEX) del SIPRI, atribueix l’increment de la despesa dels EUA, que és gairebé la mateixa que la dels vuit següents països en la llista units.

La paradoxa de Trump

L’augment de la despesa militar dels EUA té, no obstant, una cosa de paradoxal. En diverses ocasions Trump ha mostrat la seva "preocupació" pel cost de la cursa armamentística i ha arribat a definir de "ridícul" i "disbarat" que els EUA, la Xina i Rússia inverteixin centenars de milions de dòlars en la producció d’armes, incloent-hi les nuclears. De fet, Trump ha transmès, en públic i en privat aquest mateix mes, laidea de buscar un pacte trilateral o dos pactes bilaterals amb Pequín i Moscou per contenir la carrera i ha posat a treballar la seva Administració en l’elaboració d’un pla per impulsar acords de control d’armes amb els dos rivals.

Aquesta proposta és, ara per ara, només això, una idea, i l’informe del SIPRI assenyala la realitat, una en la qual el poder militar dels EUA continua sent aclaparador i on la Xina es consolida com a segona força. Tot i que la despesa de Pequín segueix lluny de la de Washington, amb un total de 250.000 milions de dòlars, acompanya el seu creixement econòmic i el 2018 va pujar un 5% respecte a l’any anterior. Són ja 24 anys consecutius de pujades en el pressupost militar de Pequín i entre els EUA i la Xina, per primera vegada, sumen més de la meitat de la despesa global.

Rússia, Europa i Espanya

Europa els increments més accentuats de pressupostos en armes i defensa s’han registrat en països del centre i l’est, nacions com Romania, Bulgària, Lituània, Letònia, Polònia o Ucraïna. Segons Pieter Wezeman, un dels experts que donen anàlisi en el comunicat que acompanya l’informe del SIPRI, "les pujades es deuen sobretot a percepcions d’una amenaça de Rússia". I això que a Moscou, com registra el document i malgrat el discurs de força de Vladímir Putin, la despesa es va reduir el 2018 un 3,5%. Fins i tot amb aquest descens, la xifra total de 61.400 milions converteix Rússia en el sisè país de despesa militar més elevada.

Notícies relacionades

Els aliats europeus de l’OTAN  han augmentat la seva despesa militar un 4,2% i Espanya en la classificació global apareix en el lloc 16, amb 18.200 milions de dòlars destinats a la inversió en aquestes partides el 2018. És una quantitat el 5,2% inferior que el 2017 i representa un 1% de la despesa total mundial i un 1,3% del PIB nacional.

L’informe del SIPRI conté altres dades interessants. L’Aràbia Saudita, per exemple, apareix com el tercer inversor en despesa militar del món i, tot i que ha restat 4.600 milions a la seva inversió en aquestes partides, es manté al capdavant del que aquesta despesa militar representa del PIB nacional: un 8,8%. A Turquia, mentrestant, s’ha registrat l’augment percentual més gran en defensa: un 24%.