CRISI POLÍTICA AL PAÍS SUD-AMERICÀ

Cristina Kirchner: de dimoni a èxit editorial a l'Argentina

Un llibre de l'expresidenta sacseja l'espectre polític i reforça la seva popularitat en vigílies del seu primer judici per corrupció

El Govern atribueix el daltabaix econòmic del país al temor dels mercats a la tornada al poder de la veterana dirigent

zentauroepp47894830 a man holds a copy of argentina s former president and curre190428185438

zentauroepp47894830 a man holds a copy of argentina s former president and curre190428185438 / JUAN MABROMATA

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

L’Argentina avança de manera descontrolada cap a una nova explosió econòmica. Almenys és el que entreveuen agències qualificadores de risc i mitjans com Bloomberg, 'The Economist' i el 'Wall Street Journal', entre d’altres. El president, Mauricio Macri, va atribuir la devaluació de més del 100% el 2018 a turbulències financeres internacionals. Però com que la crisi s’ha accelerat malgrat el recolzament del Fons Monetari Internacional (FMI), el Govern va dir que els mercats reaccionen temorosos davant de la possibilitat que Cristina Fernández de Kirchner torni al poder al desembre. El mateix macrisme es va encarregar de divulgar una enquesta que la presenta com a guanyadora en la segona volta electoral del pròxim octubre.

El temor d’un passat descrit amb tots els colors de l’oprobi no sembla convèncer la majoria dels electors com en les eleccions parlamentàries del 2017. Kirchner afrontarà el 21 de maig el seu primer judici oral i públic en una causa per suposada corrupció. Però alguna cosa ha passat abans: la publicació d’un llibre escrit per ella en primera persona que té alguna cosa d’al·legat anticipat davant d’un tribunal que busca treure-la de la competició electoral, de la mateixa manera que van fer amb Luiz Inácio Lula da Silva.

Èxit de vendes

El llibre, titulat 'Sinceramente’, s’ha convertit en menys d’una setmana en un devastador esdeveniment editorial. La indústria del llibre es troba en una situació inèdita en la seva història: la caiguda de vendes és del 40%. 'Sinceramente’ va començar amb 60.000 exemplars al carrer, que pràcticament ja es van esgotar. Penguin Random House en prepara una segona edició. De moment, el llibre va començar a circular a internet gratis. Els que estimen i odien Kirchner s’han dedicat aquest cap de setmana ha esmicolar-ne les gairebé 600 pàgines.  

Les xarxes socials, de moment, s’han convertit en un canal pel qual en circulen extractes i frases. “He de reconèixer que encara no he batut la marca rècord de processos que van armar contra Juan Domingo Perón. Van arribar a 120”, assegura Kirchner.  Ella diu afrontar un “nou terrorisme judicial que ha suplantat el rol que respecte dels opositors han tingut les dictadures”. Per a Fernández de Kirchner, l’actual Govern és un “caos” i els seus integrants són a penes “un grup d’empresaris llestos per fer qualsevol cosa amb tal d’aconseguir les seves finalitats”.

Sentiment d’assetjament i maltractament

Notícies relacionades

Al llarg del llibre, defensa la seva fortuna familiar, acumulada de manera lícita, segons paraules seves, i presentada pels adversaris com el resultat d’un desfalc meditat. “He vist com els principals diaris van maltractar el meu nom, els he sentit difamar-me a les ràdios articulant versions tan tremebundes com falses. Van enganyar i així van confondre una part important de la societat metrallant-la amb versions tan descomunals com falses. Van creure que tant assetjament acabaria abatent-me”.

Encara no va anunciar la seva candidatura presidencial, però diversos analistes la donen com un fet. Mentre s’espera la definició, 'Sinceramente’ opera com una veritable màquina proselitista. “L’Argentina, després d’aquestes maniobres mediàtiques, està en complet retrocés polític, econòmic, social i cultural. Espero que al llegir aquestes pàgines els argentins i les argentines puguem pensar i discutir els nostres veritables problemes des d’un altre lloc. Per fer-ho, sé que s’ha de triar una manera diferent, construir una lògica diferent, fora de l’odi, sense mentides ni greuges”. Si alguna cosa no esperava el macrisme en vigílies del judici, és aquest gir polític. L’expresidenta presentarà el seu llibre el 9 de maig. “Espero que l’acte sigui pacífic”, va desitjar el secretari de Cultura, Pablo Avelutto.

Temes:

Argentina