AVALAT PER UN TRIBUNAL

La televisió pública alemanya es nega a emetre un espot electoral de l'extrema dreta

El mitjà considera que l'anunci descriu els estrangers «de manera tan menyspreable que soscava la seva dignitat humana»

zentauroepp47923500 berlin  germany   27 04 2019   an election campaign poster f190427203600

zentauroepp47923500 berlin germany 27 04 2019 an election campaign poster f190427203600 / CLEMENS BILAN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un tribunal alemany ha avalat la decisió del segon canal de televisió públic del país, ZDF. de no emetre un anunci de campanya electoral del partit d’extrema dreta, Partit Nacionaldemòcrata d’Alemanya (NPD). Representants del mitjà al·leguen que l’espot descriu “els estrangers que viuen a Alemanya de manera tan menyspreable que soscava la seva dignitat humana i és probable que pertorbi l’ordre públic”. 

L’NDP és un partit proper alscorrents neonazis que va perdre davant el tribunal administratiu de Magúncia divendres passat per voler obligar ZDF a incloure en la seva programació publicitària el seu anunci de campanya, segons informa el primer canal públic ARD. El producte televisiu s’hauria d’haver emès dilluns però els jutges van aprovar la seva no emissió ja que a la pàgina web del partit d’extrema dreta, s’esmenten expressions com “morts per immigració” o “homes amb ganivets” que els haurien motivat a prendre aquesta decisió. 

Aquesta sentència judicial dictada per a la ZDF no és directament aplicable al seu principal competidor públic,l’ARD, perquè aquests canals són independents entre si. No obstant, el portaveu del canal de televisió RBB Berlín-Brandenburg, que s’encarrega de la revisió legal dels anuncis electorals de l’ARD, ja havia anunciat aquesta setmana que no estava llest per emetre l’anunci de NPD.

La resposta per part del partit neonazi no s’ha fet esperar. Peter Richter, l’advocat del NPD, va afirmar que les queixes del tribunal “erenincomprensibles” i va anunciar haver presentat una apel·lació divendres a la nit davant delTribunal Federal Constitucional de Karlsruhe. 

Pòster polèmic

Però aquesta no és l’única polèmica per anuncis electorals a Alemanya. Aquesta mateixa setmana, un pòster del’altre partit de l’extrema dreta alemanya, Alternativa per a Alemanya (AfD)ha desencadenat la controvèrsia per un cartell de campanya per a les eleccions europees. El pòster utilitza una pintura de 1866 titulada ‘El mercat d’esclaus’ en el qual es pot veure homes barbuts amb turbants envoltant una dona nua. 

Notícies relacionades

El quadro de l’artista francès Jean-Leon Gerome l’acompanya l’eslògan “Els europeus voten l’AfD perquè Europa no es converteixi en Eurabe” (un joc de paraules entre ‘Europa’ i ‘àrab’). El cartell amb un clar missatge racistamissatge racista ha provocat la resposta de l’Institut d’Art Clark a Massachussetts (Estats Units), el propietari de l’obra. “Condemnem amb força l’ús de la pintura per a l’avanç polític de la AfD i els hem escrit perquè deixin d’utilitzar-lo, a la qual cosa s’han negat”, va afirmar Olivier Meslay, el director de l’institut. 

“No retirarem el cartell”, va respondre dissabte passat el portaveu de l’AfD, Ronald Gläser. Segons la posició del partit, aquesta formació, coneguda per les seves polítiques antiimmigració, només qüestiona “temes tabús”, inclosos aquells sobre “els problemes causatsper la immigració il·legal de masses”.