ESTRATÈGIA ULTRA

L'extrema dreta es conjura per assaltar el Parlament Europeu

Le Pen, Wilders i Salvini escenifiquen a Praga l'aliança ultra amb la qual volen condicionar la política de la UE després de les eleccions del 26 de maig

zentauroepp47890418 marine le pen  head of france s far right national front  fn190425184454

zentauroepp47890418 marine le pen head of france s far right national front fn190425184454 / DAVID W CERNY

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’extrema dreta s’organitza per impulsar la seva irrupció a Brussel·les. Quan falta de tan sols un mes perquè se celebrin les eleccions al Parlament Europeu, partits nacionalistes i xenòfobs de tot el continent s’han reunit aquest dijous a Praga per escenificar la seva aliança. Encapçalats per la líder populista Marine Le Pen i l’islamòfob holandès Geert Wilders, el grup pretén propulsar una “nova harmonia europea” on es converteixin en una de les principals forces de la cambra.

La reunió és un pas més en l’intent conjunt amb Matteo Salvini per reforçar els llaços d’una aliança ultradretana que, després de les eleccions, uneixi les formacions que ara són disperses per diversos grups. El ministre de l’Interior d’Itàlia i líder de la Lliga Nord s’ha afegit a l’esdeveniment mitjançant videoconferència per animar els seus socis.

La visita a Praga de la plana major ultraconservadora pretén promoure a nivell domèstic la primera campanya europea del partit Llibertat i Democràcia Directa (SPD). El seu amfitrió, Tomio Okamura, advoca per la sortida de la República Txeca de la Unió Europea (UE) i per una política antiimmigració. La seva entrada al Parlament Europeu suposarà un nou aliat per a l’aliança. En la trobada també han participat membres del partit racista belga Vlaams Belang i del búlgar Volya.

L’absent en aquesta reunió ha sigut el Partit per la Llibertat d’Àustria (FPÖ), presidit per un antic neonazi i actualment en el govern de Viena. Juntament amb ells i amb partits menors d’Alemanya, Polònia i el Regne Unit, l’aliança Moviment Europa de les Nacions i de les Llibertats pretén convertir-se en la força més votada del Parlament Europeu per desequilibrar així l’hegemonia de conservadors i socialdemòcrates.

Dividits però aliats

Notícies relacionades

La internacional populista està dividida. Però tot i que altres pesos pesants com el partit Fidesz del primer ministre hongarès, Víktor Orban, o el governant partit polonès Llei i Justícia formen part de diferents famílies polítiques, l’aliança teixida per Salvini i Le Pen confia que les heterogènies forces nacionalistes del continent faran pinya. La ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD) i els seus homòlegs a Dinamarca i Finlàndia ja van escenificar la seva futura cooperació a començaments de mes.

Tot i que alguns analistes veuen amb dubtes la col·laboració ultra en un ambient on prioritzen els interessos nacionals, la seva irrupció a la cambra europea és cada vegada més clara. A França, un sondeig fet públic avui dona a Le Pen un 24% dels vots, avantatjant en tres punts a la llista del president, Emmanuel Macron. A Itàlia, el panorama és encara més encoratjador per als de Salvini, que aspiren a un 33,5% dels vots, sense cap oposició. Tots dos tancaran la campanya en un acte conjunt a Milà el 18 de maig. El Parlament Europeu és a tocar.