ALEMANYA

El candidat dels conservadors a les eleccions europees desafia el gasoducte de Merkel

L'alemany Manfred Weber, líder del Partit Popular Europeu, assegura que si guanya bloquejarà la construcció del 'Nord Stream 2', que augmentarà la dependència europea del gas rus

zentauroepp47866028 european peoples party candidate for the eu parliament  germ190424131245

zentauroepp47866028 european peoples party candidate for the eu parliament germ190424131245 / LOUISA GOULIAMAKI

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El gegantí gasoducte que unirà Rússia i Alemanya podria tenir les hores comptades. Almenys segons Manfred Weber. En la presentació de la seva campanya electoral a Atenes, el candidat del Partit Popular Europeu per a les eleccions del 26 de maig vinent va deixar clar que si el grup conservador guanya els comicis i ell es converteix en president de la Comissió Europea posarà fre al controvertit projecte energètic conegut com a ‘Nord Stream 2’.

Després de la seva compareixença davant els seus, el polític alemany va remarcar que farà “ús de totes les lleis disponibles” per bloquejar un gasoducte que unirà les dues potències amb 1.225 quilòmetres de tuberies sota el mar Bàltic. “Estic en contra d’aquest projecte”, va assegurar en declaracions al diari polonès ‘Polska Times’. “No és de l’interès de la Unió Europea”.

Malestar a Berlín

Tot i que qualsevol declaració en campanya s’ha d’agafar amb pinces, les paraules de Weber suposen un torpede en la línia de flotació de Berlín, un desafiament obert al Govern federal de la cancellera Angela Merkel, que des de fa anys recolza aquesta aliança energètica amb Moscou com una via segura perquè Alemanya sadolli la seva necessitat de trobar fonts de gas natural.

D’aquesta manera, les declaracions del líder de la força política més gran del parlament europeu han generat malestar entre les files del conservadorisme alemany. “No sap el que està dient”, ha remarcat Joachim Pfeiffer, portaveu econòmic de la Unió Demòcrata Cristiana (CDU) de la cancellera en declaracions a l’‘Handelsblatt’. “(El projecte) reforça la seguretat de subministrament a tot Europa i la competitivitat del mercat interior d’energia”.

Així, Weber allarga la mà als crítics amb el ‘Nord Stream 2’, que són molts. Tot i que Merkel va assegurar que no es veurien afectats, països de trànsit del gas com Polònia i Ucraïna s’oposen frontalment a aquest projecte amb què el Kremlin reforçarà la seva influència, motiu que també uneix França, Brussel·les i uns Estats Units que busquen millorar la posició del seu gas al mercat energètic mundial.

Estratègia electoral

Menys conservador i estrident que molts dels seus companys de partit, Weber pertany a l’ala més moderada i centrista de la Unió Social Cristiana de Baviera (CSU), agermanada amb els democristians de Merkel. La seva oposició al projecte defensat per Berlín i Moscou s’entén com una estratègia electoral. “No soc el candidat d’Alemanya a la Comissió Europea, sinó el del Partit Popular Europeu”, va precisar.

Notícies relacionades

En un altre moment de la història ser vist com el “candidat de Merkel” hauria sigut una carta guanyadora, però després de la crisi de l’euro i l’arribada delsrefugiats  els assessors del spitzenkandidat (cap de llista) han vist amb temor una associació amb la cancellera que podria perjudicar-lo amb els sectors més conservadors de l’est del continent i amb els països del sud colpejats per l’austeritat de Berlín. Això podria haver portat Weber a distanciar-se tan rotundament d’un ‘Nord Stream 2’ que divideix massa els seus socis europeus.

Tot i que s’espera que rebin un important càstig a les urnes, els sondejos demoscòpics mantenen els conservadors com a primera força del Parlament comunitari, cosa que obriria la porta perquè Weber rellevésJean-Claude Juncker.L’auge d’euroescèptics, ultranacionalistes i xenòfobs dificultarà, sens dubte, aquest joc d’equilibris. El gasoducte acabarà de construir-se a finals de l’any.