REUNIÓ RUSSO-NORD-COREANA

Putin defensa donar «garanties de seguretat» a Corea del Nord perquè renunciï a l'arma nuclear

El president rus es reuneix durant dues hores amb Kim Jong-un a Vladivostok en una cimera amb més simbolisme que decisions concretes

El líder del Kremlin recorda que comparteix amb els EUA l'objectiu de la desnuclearització de la península i assegura que informarà Washington

putin-kim / periodico

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Vladímir Putin té la reputació de ser un líder a qui agrada fer-se esperar. Però en aquesta cimera amb el màxim dirigent de Corea del Nord, Kim Jong-un, va ser el president rus qui va arribar amb mitja hora d’antelació al nou campus de la Universitat Federal de l’Orient Llunyà a l’illa de Russki, al costat de la ciutat de Vladivostok, escenari de la trobada.

Durant dues hores, Putin i Kim Jong-un han dialogat a porta tancada sobre el contenciós nuclear a la península i les relacions bilaterals entre dos països que comparteixen frontera. Tal com s’havia anunciat la vigília, no es va firmar cap comunicat ni declaració conjunta en una cimera que tenia moltmés de simbolismeque de contingut real, tot i que el líder del Kremlin ha ofert posteriorment una roda de premsa en què ha advocat per donar “garanties de seguretat” al règim de Pyongyang perquè aquest accepti renunciar a l’arma atòmica de forma definitiva. “És possible (la desnuclearització)... Corea del Nord necessita garanties de seguretat, de defensa de la seva sobirania”, ha defensat Putin, que va donar a entendre que els avals esmentats havien de ser “jurídics”, és a dir, que es plasmessin en una llei.  

El president rus, que ha recordat que tant Washington com Moscou comparteixen l’objectiu final d’una península desnuclearitzada, ha declarat que informarà la part nord-americana dels resultats de les seves gestions amb Kim Jong-un. “No hi ha secrets aquí; l’actitud de Rússia sempre ha estat oberta; no hi ha cap conspiració; ho parlarem amb els nord-americans i els nostres amics xinesos”, ha insistit. Tot i que és cert que tant Moscou com Washington defensen que la regió estigui lliure d’armes atòmiques, en el que sí que difereixen és en l’ús de les sancions per part dels EUA per resoldre els seus contenciosos internacionals. De fet, Rússia ha sigut acusada en diverses ocasions de violar elsembargaments econòmicsal règim nord-coreà decretats per la comunitat internacional.     

Sopar amb ‘borsch’, cranc i raviolis de ren 

Després de les converses, els dos líders han celebrat un sopar oficial en la qual el Líder Suprem nord-coreà ha regalat una espasa al seu amfitrió, que al seu torn li ha entregat un joc de vasos i un sabre corb, abans de degustar un menú compost de 'borsch' (sopa de remolatxa), amanida de cranc i raviolis de carn. “Estic molt content del resultat: Kim Jong-un és una persona molt oberta, disposada a parlar de tot”, ha conclòs Putin.   

Notícies relacionades

Kim Jong-un ha viatjat a Rússia després delfiasco, fa dos mesos, del’última cimera a Hanoiamb el president nord-americà, Donald Trump, sobre el programa nuclear del país. Els analistes veuen en aquesta visita, proposada per Moscou en diverses ocasions, –tot i que sempre ajornada–, un missatge implícit a Washington que Pyongyang té capacitat per obtenir el suport d’altres socis en un moment en què les negociacions amb els EUA estan estancades. Malgrat que la URSS va jugar un paper crucial en la fundació de l’estat nord-coreà i el recolzament que va rebre del bloc comunista durant la guerra freda, Moscou, sempre interessada a realçar el seu paper de potència global, havia estat fins al moment al marge del procés negociador actual, i eren altres potències –la Xina i els EUA– les que repartien el joc.     

Durant la seva estada de tres dies a Rússia el líder nord-coreà ha revitalitzat les relacions bilaterals, que havien mantingut un perfil molt baix els últims anys. A Rússia viuen 8.000 treballadors nord-coreans, molts dels quals treballant en la construcció i amb sous de misèria. Durant la primera dècada del segle XXI, Kim Jong-il, el seu pare, va viatjar a Rússia en tres ocasions tres ocasions, utilitzant sempre el tren, el mitjà de transport favorit dels líders d’aquest Estat asiàtic reclusiu. El 2001, va recórrer més de 10.000 quilòmetres a través de les vies fèrries russes, generant al seu pas nombrosos problemes peldispositiu de seguretat que la seva comitiva ferroviària requeria.