POLÍTICA MIGRATÒRIA

Trump torna a amenaçar de tancar la frontera amb Mèxic i enviar més militars

Els Estats Units ja tenen desplegats 6.000 soldats a la zona

zentauroepp47874390 files  in this file photo taken on november 18  2018  soldie190424150733

zentauroepp47874390 files in this file photo taken on november 18 2018 soldie190424150733 / THOMAS WATKINS

2
Es llegeix en minuts
Efe

El president dels EUA, Donald Trump, va tornar aquest dimecres a amenaçar de tancar la frontera sud del seu país amb Mèxic i enviar més militars a causa d’una presumpta caravana activa de migrants que es dirigeix als Estats Units en aquests moments.

"Una caravana molt gran, de més de 20.000 persones, va començar a Mèxic. S’ha reduït a Mèxic, però segueix avançant. Mèxic ha d’aturar la resta o ens veurem obligats a tancar aquesta secció de la frontera i cridar a l’Exèrcit", va apuntar Trump en el seu compte oficial de Twitter.

El mandatari va argumentar que els soldats de Mèxic "recentment van treure les armes" contra els efectius de la Guàrdia Nacional nord-americana, cosa que va dir que "probablement" va ser una tàctica de distracció per als traficants de drogues a la frontera.

"¡Millor que no torni a passar! Ara estem enviant soldats armats a la frontera", va assegurar el governant.

Amenaça sense complir

Fa dues setmanes, Trump va insinuar que enviaria "més soldats" a la frontera amb Mèxic després d’escoltar històries de migrants indocumentats que moren durant el seu trajecte al país, tot i que la seva amenaça encara no s’ha fet efectiva.

Els Estats Units tenen desplegats ja uns 6.000 militars a la frontera amb Mèxic, entre soldats en actiu i reservistes de la Guàrdia Nacional, com a conseqüència de la voluntat de Trump de marcar múscul davant l’arribada de diverses caravanes d’immigrants indocumentats l’any passat.

Donades les limitacions legals de la seva missió, els soldats s’han dedicat a reforçar la tanca fronterera que separa els EUA i Mèxic i a ajudar la Patrulla Fronterera (CBP, en les seves sigles en anglès) en el transport de subministraments.

A començaments d’abril, Trump va cedir en la seva temptativa de clausurar la frontera amb Mèxic, a l’afirmar que donarà al país veí un any per aturar el flux de drogues, o si no imposarà aranzels als seus automòbils abans de decidir si clausura la zona limítrofa.

Acord pendent de ratificar

Notícies relacionades

El governant va reconèixer llavors que la seva amenaça de gravàmens podria interferir en el renovat acord comercial entre els EUA, Mèxic i el Canadà, conegut com a T-MEC i pendent de ratificació pels poders legislatius dels tres països.

Trump va fer, així, marxa enrere en la seva amenaça de tancar la frontera aquella setmana, uns dies després d’exigir que Mèxic aturés "immediatament" el flux d’immigrants indocumentats que travessen el seu país cap als EUA, o si no clausuraria aquesta zona limítrofa.