Casos de corrupció

La justícia del Brasil rebaixa més de tres anys la condemna de Lula da Silva

L'expresident podria abandonar la presó aquest any

El Tribunal Superior de Justícia va prendre aquesta decisió per unanimitat dels seus membres i la seva sentència és ara de vuit anys i 10 mesos de presó

afp 1fv8fg

afp 1fv8fg / NELSON ALMEIDA (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Luiz Inácio Lula da Silva podria recuperar la seva llibertat en el transcurs d’aquest any. La notícia va tenir un previsible efecte revulsiu al Brasil. Uns es van abraçar a aquesta esperança. D’altres van maleir el Tribunal Superior de Justícia (STJ) per haver acceptat en partl’apel·lació  que van presentar els advocats de l’expresident i reduït en quatre anys i tres mesos la condemna que el va portar a una presó de Curitiba l’abril del 2018. La detenció del líder del Partit dels Treballadors (PT) va ser determinant en els comicis d’octubre que van portar al poder l’ultradretà Jair Bolsonaro. Lula era el favorit en aquesta contesa.

Tres dels cinc integrants del STJ van coincidir que la sentència que pesa sobre l’esquena de l’excap d’Estat (2003-10) s’ha de reduir de 12 a vuit anys i 10 mesos. Sota aquestes circumstàncies estaria en condicionsd’abandonar la presó el setembre.

"Respectem el posicionament expressat pel STJ, però expressem la inconformitat de la defensa en relació amb el resultat, l’absolució és l’únic resultat possible", va dir Cristiano Zanin, l’advocat de Lula. El lletrat va dir que esperarà la publicació de la sentència per definir els pròxims passos. Gleisi Hoffmann, l’actual presidenta del PT, va reiterar que Lula és innocent i “mereix” abandonar la presó. En aquest sentit va considerar que la reducció de la pena mostra que encara persisteix “la persecució i l’arbitri”.

És no obstant la primera vegada que Lula té almenys un mòdic triomf judicial des que va ser condemnat el 2017 per l’actual ministre de Justícia de Bolsonaro i llavors jutge, Sergio Moro, el principal impulsor de la causa coneguda com a Lava Jato. Moro li va aplicar llavors una pena de nou anys que una segona instància judicial va elevar a 12 i, d’aquesta manera, va treure Lula de la cursa electoral. Alguns analistes polítics van considerar que el dictamen del STJ representa d’alguna manera un revés per a Moro. Així ho va entendre el mateix advocat. “Per primera vegada, un tribunal va reconèixer que la pena aplicada tant per l’exjutge com pel TRF-4 sónabusives, és poc, però és el principi”.

Notícies relacionades

Zanin va insistir no obstant que la defensa de l’exsindicalista té per objectiuaconseguir la nul·litat d’una condemna que mai van acceptar per basar-se en delacions de penedits i mancar de proves incriminatòries. Lula va ser acusat de beneficiar-se amb una propietat al balneari de Guarujá que mai va habitar ni va tenir el títol de propietat. “No acceptem un procés viciat i sense proves. La llibertat de Lula es confon amb la mateixa democràcia”, va recalcar la presidenta del PT.

 “Esperem que les instàncies que encara s’han de manifestar sobre el cas, com el Tribunal Suprem i el Comitè de Drets Humans de l’ONU puguin ajudar-nos a restablir la plenitud de l’Estat de dret”, va dir Zanin.