CIMERA MARCADA PER L'HERMETISME

Kim Jong-un arriba a Rússia per a una històrica trobada amb Putin

El líder nord-coreà flirteja amb el Kremlin després que la cimera amb el president Trump al Vietnam acabés en fracàs

Les dues parts abordaran el contenciós nuclear a la península, tot i que no està prevista la firma d'acords o comunicat final

kim-bueno / periodico

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Va ser una arribada una mica accidentada, amb brusques maniobres del comboi per fer coincidir la porta del vagó amb la catifa vermella que se li havia estès al’andana i guardaespatlles nord-coreans que nerviosament s’afanyaven a encaixar la plataforma que instants després hauria de trepitjar el seu líder. Però un cop solucionat el problema després d’uns minuts dedesconcert i descoordinació, va emergir per fi del vagó que portava des de Pyongyang la figura deKim Jong-un, somrient i amb un vestit negre i un barret del mateix color. Aquest dijous es reunirà amb el líder del Kremlin, Vladímir Putin en un complex universitari de l’illa Russki, a l’extrem sud de Vladivostok, el principal port de Rússia banyat per l’oceà Pacífic.

La ciutat, amb poc més de 600.000 habitants, era l’únic escenari possible per celebrar aquesta cimera, proposada en diverses ocasions per Moscou des de fa un any tot i que sempre ajornada. És fàcilment accessible des de Corea del Nord per tren, el mitjà de transport preferit pels dirigents nord-coreans. De fet, Rússia comparteix amb el reclusiu estat asiàtic un estret tram fronterer d’un grapat de quilòmetres.

Fiasco diplomàtic a Hanoi

Després d’haver-se fet esperar llarg temps, Kim Jong-un decideix per fi acudir a Rússia dos mesos després del fiasco diplomàtic viscut en la cimera que va mantenir Hanoi (Vietnam) amb el president nord-americà Donald Trump. Aquesta successió d’esdeveniments no ha passat desapercebuda als ulls de la majoria d’experts, que destaquen el missatge implícit a Washington que comporta reunir-se amb el president de la principal potència rival i amb l’indissimulat objectiu d’obtenir recolzaments. "Kim pot esperar una amistosa recepció aquí i algunes possibilitats de rebre suport polític i econòmic de Putin", ha valorat per a l’agència Reuters Artiom Lukin, professor de la Universitat Federal de l’Orient Llunyà a Vladivostok.

En el contenciós nuclear de la península nord-coreana, Moscou ha donat suport sempre a l’eliminació de les armes atòmiques al territori, tot i que critica amb duresa la política de sancions que afavoreixen els EUA per resoldre les seves diferències internacionals. Sobre el paper, Rússia, país al seu torn objecte de mesures de represàlies occidentals, implementa les sancions internacionals al règim nord-coreà, tot i que hi ha una infinitat de casos documentats de violació de les sancions des dels propers ports de Nakhodka i la mateixa Vladivostok. Sense anar més lluny, el febrer passat, Reuters va informar que un petrolier rus havia transferit combustible en alta mar a un vaixell nord-coreà en almenys quatre ocasions entre el 2017 i el 2018, després de desconnectar el seu transponedor.

No està previst que es firmin documents o acords al final de la cimera de Vladivostok entre els dos dirigents, ni tampoc que el Kremlin es desmarqui unilateralment de les mesures de càstig imposades a Pyongyang pels seus assajos nuclears, tot i que, això sí, està previst que Putin ofereixi el seu convidat recolzament polític per eliminar-les o suavitzar-les, a més de promeses d’incrementar els intercanvis comercials amb Corea del Nord en àmbits que no suposin una violació oberta de les decisions adoptades per la comunitat internacional. "En els últims mesos, la situació a la península s’ha estabilitzat, gràcies a les mesures de Corea del Nord d’aturar els seus testos de míssils i tancar un centre de proves nuclears", segons ha informat Iuri Uixakov, conseller del Kremlin. "Rússia intenta ajudar de totes les formes possibles per consolidar aquesta tendència positiva", ha continuat. Per Moscou, la sola presència del dirigent nord-coreà al seu territori reafirma l’estatus de potència global que intenta mantenir amb tant d’afany.    

Caràcter simbòlic i formal

Notícies relacionades

Així doncs, la visita de Kim Jong-un a Rússia tindrà principalment un caràcter simbòlic i formal, i serà escàs de contingut, fet que s’ha pogut comprovar tot just quan el tren on viatjava ha traspassat la frontera. Allà, a la localitat de Khassan, al costat de la demarcació limítrofa comuna, va ser rebut per un grup de noies vestides amb vestits típics russos que li van oferir rams de flors, pa i sal, el gest tradicional de benvinguda en molts estats eslaus. Després, va visitar la Casa de l’Amistat Russocoreana situada a la mateixa estació i construïda amb motiu de la visita que va fer el seu avi Kim Il-sung a Rússia el 1986.  

L’arribada a Vladivostok, la capital de l’Orient Llunyà rus, unes quantes hores més tard, també va ser rica en protocol. A l’exterior de l’estació, el líder va passar revista a una impol·luta i cuidada guàrdia d’honor després que una orquestra toqués els himnes nacionals dels dos països. Tot seguit, es va introduir en una limusina que el portaria de visita per la ciutat, hores abans de l’inici oficial de la cimera amb Vladímir Putin.