Un tret al cap

El Nou IRA es responsabilitza de l'assassinat de la periodista Lyra McKee

La policia deté una dona de 57 anys per la seva suposada relació amb la mort de la reportera

Les autoritats adverteixen de l'aparició d'un "nou tipus de terrorista" lligat a aquests grups paramilitars

fcee8331-b818-4190-9ca0-bc9206d6d139-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El grup paramilitar Nou Exèrcit Republicà Irlandès (Nou IRA) s’ha responsabilitzat del’assassinat de la periodista Lyra McKee, de 29 anys, a Derry el passat 18 d’abril i ha demanat "sinceres disculpes" als seus familiars i amics en un comunicat publicat aquest dimarts al diari 'Irish News'. D’altra banda, la Policia d’Irlanda del Nord (PSNI) ha detingut una dona de 57 anys per la seva suposada relació amb la mort de McKee.

En el seu comunicat, el Nou IRA afirma que la periodista "va ser tràgicament assassinada mentre estava al costat de les forces enemigues", amb referència a la policia. Lyra McKee era editora del portal amb seu a Califòrnia 'Mediagazer', especialitzat en notícies del sector dels mitjans de comunicació.

El grup, a més, acusa la policia de "provocar" els disturbis i assegura que ha instruït els seus membres perquè "prenguin la màxima cura en el futur quan s’enfrontin a l’enemic".

McKee, que no estava treballant en el moment de l’incident, va rebre un tret al cap d’un individu emmascarat que disparava contra agents policials a l’àrea de Creggan, a Derry, durant una onada de disturbis violents. “L’IRA ofereix les nostres més sinceres disculpes al company, familiars i amics de Lyra McKee per la seva mort", afegeix la nota del grup paramilitar.

Els culpables

En imatges recollides per testimonis en el moment de l’atac es pot observar un home emmascarat que obre foc a boca de canó contra un tot terreny policial, al costat del qual es trobava la reportera observant els fets juntament amb altres col·legues de professió i captant imatges amb el seu telèfon mòbil.

Es veu a més un segon home, que podria ser un còmplice del succés i que sembla recollir alguna cosa del terra, per fugir a continuació.

El detectiu al capdavant de la investigació de l’assassinat, Jason Murphy, va advertir dissabte de l’aparició d’un "nou tipus de terrorista" a Irlanda del Nord.

La Policia d’Irlanda del Nord ha tractat el succés com un "acte de terrorisme", perpetrat presumptament per dissidents republicans, vinculats amb el Nou IRA, formació que es nodreix de grups armats de militants nacionalistes irlandesos oposats al procés de pau.

El PSNI creu que els disturbis generats per joves violents van ser una resposta a les batudes que els agents havien dut a terme prèviament en diverses propietats d’aquesta zona, a la recerca d’armament, per desmantellar un suposat complot contra aquest cos que es planejava per a aquest cap de setmana.

Tres detinguts

D’altra banda, la policia ha informat aquest dimarts de la detenció d’una dona de 57 anys per la mort de McKee. Es tracta de la tercera persona arrestada per aquest assassinat, després que el cap de setmana els agents detinguessin i interroguessin dos nois, a qui ha posat en llibertat sense càrrecs.

Notícies relacionades

Un portaveu policial ha explicat en un breu comunicat que la sospitosa ha sigut traslladada a una comissaria de Derry, on pot quedar detinguda fins a 48 hores, segons estableix la llei antiterrorista del Regne Unit.

Després de complir-se el primer període de detenció màxim de dos dies i si no es presenten càrrecs, les forces de l’ordre poden continuar amb els interrogatoris si sol·liciten una pròrroga a un tribunal, que pot concedir fins a 28 dies més d’acord amb aquesta legislació.

Temes:

Irlanda