COMICIS AL PAÍS ESLAU

Ucraïna obre una nova etapa amb l'elecció de l'humorista Zelenski com a president

Els sondejos a peu d'urna indiquen una aclaparadora victòria del comediant amb més del 70% dels vots

La jornada va transcórrer plàcidament sense que la comissió electoral hi constatés irregularitats d'importància

zentauroepp47846180 ukraina190421203716

zentauroepp47846180 ukraina190421203716 / STEPAN FRANKO

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

No hi ha hagutsorpreses d’última hora, ni ‘intervencions’ o manipulacions, tan freqüents en l’espai postsoviètic, que revertissin l’aclaparadora victòria de l’humorista Volodímir Zelenski prevista pels sondejos  sondejosen les eleccions presidencials d’Ucraïna. Segons les enquestes a peu d’urna difoses després del tancament delscol·legis electorals, el carismàtic comediant es convertirà en el nou president del país a l’aconseguir un percentatge superior al 70% dels sufragis. El cap d’Estat sortint, Petró Poroixenko, ha obtingut al voltant d’un quart delssufragis, cosa que constitueix una derrota de proporcions colossals i una desaprovació en tota regla de la ciutadania a la seva gestió, en particular la seva escassa voluntat mostrada a l’hora de posar límit a la corrupció.  

Tot just difondre’s aquestes dades, l’humorista ha declarat el seu triomf a la seu de la seva campanya electoral, situada en un local de disseny al costat del riu Dnièper, on havia regnat durant tot el dia un ambient d’eufòria indissimulada . Les seves primeres paraules s’han interpretat com una reivindicació de la democràcia i del poder del vot per canviar caps d’Estat o governs, circumstància en la qual precisament Ucraïna constitueixuna excepcióen una regió del món on dominen les autocràcies o les democràcies no liberals, començant per la veïna Rússia. “Puc dir, com a ciutadà ucraïnès a tots els països de l’espai postsoviètic: ‘Mireu-nos, tot és possible!’”.

El seu contrincant, el president Poroixenko, va acceptar rabent la derrota i va felicitar el triomfador de la jornada. “Acceptoaquesta decisió; abandono les meves funcions però vull recalcar amb fermesa:no abandono la política”, ha declarat, en to d’advertència. 

A partir d’ara s’obre un impàs en la vida política del país que només es tancarà quan se celebrin al país eleccions legislatives, en principi previstes per a la tardor. Sense base parlamentària, Zelenski, com a cap d’Estat electe, disposa d’un marge de maniobra molt limitat, en amb un sistema polític semipresidencialista en el qual el primer ministre, tot i que és nomenat pel cap d’Estat, requereix el vistiplau parlamentari.  Precisament, el 31 de març va ser registrat de forma oficial al Ministeri de Justícia el partit polític Servidor del Poble, el títol del programa televisiu que l’ha portat al poder, amb l’evident finalitat de recolzar a la Rada, l’òrgan legislatiu local, el flamant president d’Ucraïna.   

Eleccions sense manipulació

La jornada electoral s’ha desenvolupatplàcidament, sota un sol primaveral que convidava els ciutadans de Kíev al passeig. LaComissió Electoral Centralno ha constatat irregularitats d’importància i ha informat només d’una dotzena de casos delictius relacionats amb l’ús il·legal de paperetes de vot. Els votants que a mig matí acudien alcol·legi electoral 221delbarri de Solomenski, establert a la seu del Ministeri d’Ecologia, havien de presentar primerels passaportsabans de rebre la corresponent papereta, degudament segellada, en la qual haurien de marcar una creu a la casella del seu candidat. A diferència del que passa a Espanya, el nom de l’aspirant venia acompanyat d’unapetita biografia. Unes cabines protegides amb cortines blaves i grogues, els colors de labandera ucraïnesa, garantien el secret de l’elecció.

Segons els responsables del centre de vot, en el qual s’ha imposat Poroixenko per un centenar de sufragis durant la primera volta, a aquella hora havien dipositat el seu vot el 30% dels inscrits, una xifra que equivalia si fa o no fa a la registrada a la elecció de fa tres setmanes. Inna Ivanovna, economista de 45 anys, s’hi ha personat amb el seu pare, disposada a llançar-se al desconegut i a donar una oportunitat a Zelenski, que considera representant d’una “nova generació de polítics”. “El 2014 vaig votar Poroixenko, però me n’he penedit; no ha fet res i ja no ens val. La democràcia consisteix a provar i si alguna cosa no funciona, canviar-la”, ha destacat. 

Notícies relacionades

Pocs minuts després, s’ha acostat, acompanyat de la seva dona i d’un dels seus fills,Serhi, que declina revelar el seu veritable cognom. “Hem votat Zelenski; els presidents haurien només d’ocupar el poder durant un mandat i després anar-se’n”, comenta. Quan se li ha preguntat sobre la possibilitat que l’humorista modifiqui la política exterior proeuropea d’Ucraïna i redirigeixi l’orientació del país cap a Rússia, Serhi no es mostra gens inquiet. “No tornarem a la situació prèvia a la revolució de Maidan; som en un país completament diferent”, va recordar.

A l’extrem contrari de la ciutat, concretament a l’escola 241, situada al meridional districte de Goloseivski,Aleksandr Tvortxuki la seva donaAleksandras’han mostrat inquiets davant del que pogués oferir un president amb nul·la experiència política. "La situació encara no és estable i no és el moment de fer experiments", ha apuntat, mentre en paral·lel era increpada per seguidors de Zelenski.

Temes:

Ucraïna