reaccions

Consternació entre els dirigents del món pels atemptats de Sri Lanka

Entre els missatges de condolença destaquen els del papa Francesc i el de la Insitució Al-Azhar, la màxima autoritat de l'islam sunnita, a més de la dels líders dels cinc continents

zentauroepp47840144 vatican city  vatican city state  holy see    21 04 2019   p190421141600

zentauroepp47840144 vatican city vatican city state holy see 21 04 2019 p190421141600 / GIUSEPPE LAMI

3
Es llegeix en minuts
Efe / Afp

La comunitat internacional ha condemnat els atemptats amb bomba que ha causat una matança aquest diumenge a tres hotels de luxe, una petita pensió, un complex residencial i tres esglésies a Sri Lanka. La gran majoria de lideris mundials han mostrat la seva consternació a través de les xarxes socials.

“He escoltat amb tristesa la notícia dels greus atemptats que, precisament avui, dia de Pasqua, han causat dol i dolor en algunes esglésies i altres llocs de reunió de Sri Lanka. Desitjo mostrar la meva proximitat més afectuosa a la comunitat cristiana, colpejada mentre es trobava en oració, i a totes les víctimes d’aquesta violència cruel”, ha assegurat el Papa Francesc en el seu missatge el Diumenge de Resurrecció.

La institució islàmica d’Al-Azhar, la màxima autoritat de l’islam sunnita i la seu del qual és al Caire, ha mostrat la seva consternació a través del xeic Ahmed al-Tayeb. "Els instints d’aquests terroristes contradiuen els preceptes de totes les religions", ha afirmat

El president dels Estats Units, Donald Trump, s’ha afegit també a la condemna, amb un tuit en el qual per error ha escrit que havien mort "138 milions de persones". Després l’ha esborrat i ha dit que el seu Govern "està llest per contribuir amb ajuda".

"Espero que els autors materials i els organitzadors d’aquest cruel i cínic crim rebin el càstig merescut", ha afirmat, per la seva part, el president rus, Vladímir Putin. També el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, s’ha mostrat horroritzat per les bombes que "li han costat la vida a tanta gent" i ha enviat les seves condolences "a les famílies i als qui es van acostar per resar pacíficament o per visitar aquest bonic país. Estem preparats per recolzar", ha tuitejat.

La primera ministra britànica, Theresa May, ha qualificat els atacs d’"esfereïdors" i ha assegurat que ningú mai hauria d’haver de practicar la seva fe "amb temor", mentre ha instat a "romandre junts" davant d’atemptats tan cruels. En termes similars de condemna s’han expressat la cancellera alemanya, Angela Merkel, el president francès, Emmanuel Macron, el primer ministre de Bèlgica, Charles Michel i el cap del Govern d’Holanda, Mark Rutte, entre altres dirigents europeus.

Condemna de Pedro Sánchez

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha mostrat en un tuit la seva "més enèrgica" condemna pels "terribles atemptats" que "ens fan plorar". "El terror i la barbàrie no ens doblegaran mai. El meu recolzament i afecte a totes les víctimes i familiars", ha agregat.

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha escrit en el seu compte de Twitter en turc i anglès: "Això és un atac contra tota la humanitat". El Govern de l’Iran ha expressat la seva condemna a "aquest crim que mostra una vegada més que el fenomen del terrorisme és un problema mundial"

El primer ministre de l’Índia, Narendra Modi, ha dit en un tuit que "no hi ha lloc per a una barbàrie així a la nostra regió. L’Índia se solidaritza amb el poble de Sri Lanka. Els meus pensaments estan amb les famílies afligides i les oracions amb els ferits".

Notícies relacionades

A la mateixa xarxa social, el primer ministre pakistanès, Imran Khan, ha qualificat d’"horrorosos" els atemptats i després de donar les condolences ha expressat la "total solidaritat amb Sri Lanka en la seva hora de duel".

El Govern d’Indonèsia, en comunicat del Ministeri d’Exteriors, ha condemnat "amb contundència els atacs amb bomba en diversos llocs de Sri Lanka" i va expressar "les seves més profundes condolences a les víctimes i als seus familiars".