VINCULATS AL NOU IRA

Dos joves detinguts per l'assassinat d'una periodista a Irlanda del Nord

Els joves, de 18 i 19 anys, són sospitosos de la mort de Lyra McKee

89f06865-54ae-4198-a2de-6b54978f00cb-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Dos joves han sigut detinguts com asospitosos de l’assassinat a trets de la periodista Lyra McKee a Derry (Irlanda del Nord) durant els disturbis de dijous passat, segons ha informat avui el Servei de la Policia d’Irlanda del Nord (PSNI). Els arrestos dels joves, de 18 i 19 anys, s’han efectuat en virtut de la legislació antiterrorista, i els dos homes han sigut traslladats a una comissaria de Belfast, on són interrogats.

Els agents que investiguen la mort de Lyra McKee, la reportera de 29 anys que va ser abatuda a trets per un pistoler emmascarat quedisparava indiscriminadamentcontra un cotxe policial, han divulgat aquest dissabte imatges del tiroteig amb l’esperança que la ciutadania els pogués ajudar a localitzar els autors.

La periodista i escriptora, natural de Belfast i que no estava treballant en el moment del succés, va rebre trets al cap presumptament a mà dedissidents republicans vinculats amb l’anomenat Nou IRA, segons la policia, quan era a l’àrea de Creggan, una zona residencial de Derry. Des del principi, els agents han tractat el cas com a terrorisme i consideren que va obeir a un “complot orquestrat”.

La policia creu que els disturbis –en els quals es van llançar més de 50 còctels molotov i es van calcinar dos cotxes policials– van ser laresposta a una operació de seguretatprèvia que el cos duia a terme en aquella àrea, amb batudes en algunes propietats a fi de confiscar-hi armes de foc.

Serveis d’intel·ligència

El servei policial d’Irlanda del Nord tenia informació dels serveis d’intel·ligència que apuntava a unpresumpte complotde dissidents republicans per, suposadament, atemptar contra aquest cos durant el cap de setmana.

Les imatges captades per les càmeres de seguretaten aquesta zona, distribuïdes pel PSNI, van gravar els últims moments de vida de la malaguanyada reportera, filmats sobre les 21.00 GMT de dijous, quan era entre altres persones prenent imatges amb el seu telèfon mòbil. En aquestes imatges també es veu un home emmascarat amb una pistola que sembla disparar en direcció a la policia.

Lyra McKeeera tot un referent per a la comunitat gai d’Irlanda del Nordper la seva tasca com a activista pels drets d’aquest col·lectiu i treballava actualment com a editora del portal digital amb seu a Califòrnia ‘Mediagazer’, especialitzat en informació sobre la indústria dels mitjans de comunicació.

Notícies relacionades

Als tributs rebuts per McKee per tots els sectors polítics i la comunitat periodística, s’hi van afegir els de la seva parella, Sara Canning, que va recordar precisament la “incansable activista”pels drets dels homosexualsdurant una vigília celebrada a Derry.

“Les víctimes i la comunitat gai es queden sense una activista i defensora incansable i a mi m’ha deixat sense l’amor de la meva vida, la dona amb qui pensava envellir”, va dir en al·lusió a la defensa de McKee d’aquest col·lectiu a Irlanda del Nord en una vigília a Derry.