tensió a l'Ulster

La policia assenyala el nou IRA com l'autor de la mort d'una periodista a Irlanda del Nord

Les forces de seguretat titlla l'esdeveniment d'"incident terrorista", que es produeix 21 anys després dels acords del Divendres Sant

aptopix britain northern ireland 28323-67619

aptopix britain northern ireland 28323-67619 / Niall Carson (AP)

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Una jove periodista, Lyra Mckee, de 29 anys, va ser assassinada per un tret dijous a la ciutat de Derry, a Irlanda del Nord, en una nit de disturbis violents. La policia investiga la mort, qualificada d’“incident terrorista”, que va tenir lloc durant els atacs protagonitzats per dissidents republicansal barri catòlic de Creegan. D’acord amb el comandament policial, Mark Hamilton, “entorn de les 23:00 hores la passada nit va aparèixer un pistoler i va disparar diversos trets contra la policia”.

Una de les bales va tocar la periodista que cobria l’esdeveniment. “Va ser evacuada en un Land Rover de la policia i portada a l’hospital d’Atnagelvin, però, desafortunadament, va morir”, va afegir Hamilton, per a qui és molt probable que alguna facció del nou IRA “estigui darrere dels fets”. Segons l’agència literària Janklow & Nesbit, McKee, nascuda a Belfast, era especialista en el conflicte nord-irlandès.

La periodista Lyra Mckee / REUTERS

La policia havia acudit al famós feu republicà, on va registrar diverses vivendes. Els agents tenien informació que “republicans dissidents violents estaven planejant atacs a la ciutat. Estàvem buscant armes de foc que poguessin ser utilitzades durant el cap de setmana de Pasqua”, va assenyalar Hamilton. Després dels registres van arribar els incidents, en els quals es van llançar més de mig centenar de còctels Molotov i es va calar foc a dos vehicles.

Trets indiscriminats

D’acord amb la periodista Leona O’Neill que era al lloc dels fets, un pistoler “va arribar per una cantonada i va començar a disparar indiscriminadament contra els vehicles de la policia”. En aquell moment “al carrer hi havia joves, nens.” O’Neill va veure com la periodista, que estava al costat d’un dels cotxes policials, va caure a terra i era evacuada immediatament per les forces de seguretat, abans que arribessin les ambulàncies.

Els disturbis tenen lloc en una època, el cap de setmana de Pasqua, en la quals els republicans celebren l’aniversari de l’alçament de Pasqua el 1916 contra el Regne Unit. Tota la classe política nord-irlandesa ha condemnat els fets. La ministra per a Irlanda del Nord, Kaen Bradley, s’ha mostrat aquest divendres "profundament en xoc i entristida" pels esdeveniments. "Els responsables de la violència d’ahir a la nit no tenen res a oferir a Irlanda del Nord. Les seves accions intolerables són rebutjades per una majoria aclaparadora de persones que volen construir un futur pacífic i més pròsper per a tothom a Irlanda del Nord", ha remarcat.

Escollida per 'Forbes'

Notícies relacionades

La número dos del Sinn Féin, Michelle O’Neill, per la seva banda, ha qualificat l’assassinat de “tragèdia humana” i “atac contra el nostre procés de pau i l’acord del Divendres Sant”. O’Neill va fer “una crida a la calma”  i va demanar que s’ajudi la policia en les investigacions de l’assassinat. I el número dos de l’opositor Partit Laborista, Tom Watson, ha escrit via Twitter: "Una altra pèrdua sense sentit d’una vida jove. Avui és un dia molt trist". 

Segons ha explicat Hamilton en roda de premsa, la reportera morta s’havia mudat a Londonderry recentment per viure amb la seva parella iestava preparant un nou llibre, la publicació del qual estava prevista per al 2020. McKee, que el 2016 va ser inclosa en la llista de 30 periodistes menors de 30 anys triats per la revista 'Forbes', treballava actualment com a editora per al portal de notícies amb seu a Califòrnia Mediagazer.